Post by Florian Ciobanu on Feb 11, 2005 10:46:44 GMT 2
Cauti succes in afaceri, in cariera sau in familie?
Ia-ti un coach!
Coach-ul ii ajuta pe oameni sa se adapteze si sa-si asume responsabilitatea fata de schimbarile de directie din viata personala si profesionala
Mihai Popa-Radu si-a inceput cariera in publicitate, convins fiind ca acesta va fi drumul spre succes.
In urma cu doi ani, a plecat in Anglia, urmandu-si sotia care primise o oferta de lucru.
Provocare profesionala majora, dar acolo a ajuns sa aiba mai putina incredere in propriile forte.
Capital: Primul drum pe care l-ati facut, dupa ce ati ajuns in Anglia, a fost la un coach. Acum sunteti dvs. insiva coach si singurul roman membru al celui mai renumit organism care tuteleaza acest domeniu de activitate, European Coaching Institute.
Mihai Popa-Radu: Am apelat la un coach in momentul in care am ajuns la concluzia ca, desi continua sa ma atraga, ceea ce facusem pana atunci – publicitate si marketing – nu-mi mai oferea satisfactia initiala. Ajunsesem sa cred mai putin in mine decat credeam cand lucram in Romania.
Capital: V-ati programat la un coach ca la doctor?
Mihai Popa-Radu: Da.
Capital: Si ce v-a spus? Ca sunteti bolnav si va trateaza profesional?
Mihai Popa-Radu: Nu. Un coach nu trateaza si nici nu lucreaza cu oameni bolnavi. Daca observa ca ai probleme, te orienteaza catre un psiholog, psihanalist sau in alta parte. Un coach, prin intrebarile pe care ti le pune, te face sa intelegi unde esti si catre ce vrei sa te indrepti.
Capital: Te primeste intr-un program de coaching chiar daca descopera ca esti, pardon, un tantalau?
Mihai Popa-Radu: Coach-ul descopera daca esti o persoana hotarata sa afli ce vrei in viata si sa schimbi lucrurile care nu te mai satisfac. Pana cand aceasta dorinta de schimbare nu este asumata si clientul nu-si doreste sa fie responsabil pentru aceasta schimbare, nimic nu se poate intampla.
Capital: Daca vede ca nu ai aceasta determinare nu te mai primeste la consultatii?
Mihai Popa-Radu: Nu, daca isi respecta statutul! Coach-ul lucreaza numai cu oameni care au ajuns intr-un punct si care vor sa mearga mai departe pentru ca simt ca pot mai mult.
Capital: Treaba simpla si intotdeauna cu succes, pentru ca nu se poate sa dai gres cu un om care are potential si vrea sa se autodepaseasca. Ce garantii iti ofera un coach pentru rezultatele asteptate de tine?
Mihai Popa-Radu: Efectele sunt dificil de cuantificat. Depinde de tema contractului incheiat. Depinde de cat de hotarat este clientul sa faca tot ceea ce a stabilit impreuna cu coach-ul. Important este sa te evaluezi la inceput. Ceea ce necesita o investitie initiala in timp si in bani.
Capital: Care este durata optima a unui contract de coaching?
Mihai Popa-Radu: Nu exista un interval standard. Timpul difera in functie de ceea ce se doreste. Totusi, apreciez ca este nevoie de minimum trei luni, cate o sedinta de o ora sau chiar de doua ore pe saptamana. Este intervalul minim in care iti poti forma niste obiceiuri si poti renunta la cele vechi, pentru a introduce si mentine schimbarea.
Capital: Cat costa o sedinta?
Mihai Popa-Radu: Va pot spune doar cat iau eu. 55 de euro.
Capital: Cat de mult poti lucra cu un coach? Nu exista riscul sa devii dependent?
Mihai Popa-Radu: Daca ajungi sa depasesti 12 luni de lucru cu un client, obligatoriu trebuie sa iei legatura cu un mentor (un coach experimentat) pentru a te sfatui cu el ce-i de facut.
Capital: Ideea este sa inveti ce trebuie si cum trebuie sa faci si, dupa aceea, sa te arunci singur in apa sa inoti.
Mihai Popa-Radu: Poti pastra cu coach-ul o relatie de consultanta. O data la doua – trei luni il poti suna sau cauta direct. Eu insumi am un coach personal.
Capital: Coaching-ul a devenit tot mai cautat in ultimii ani, chiar si in Romania.
Mihai Popa-Radu: Da, se vede in numarul de oameni care se pregatesc pentru a deveni coach, in crestere cu 30-50% la suta pe an.
Capital: Dupa ce v-a consiliat un coach, v-ati inscris la un program de coach la Noble Manhattan din Marea Britanie.
Mihai Popa-Radu: Este cea mai veche scoala de coaching din Europa. Organizeaza cursuri din 1993 si este una dintre putinele institutii care a primit calificativul maxim, dat de forurile care acrediteaza si supravegheaza activitatea de coaching.
Capital: Este dificil un astfel de program?
Mihai Popa-Radu: Necesita o pregatire teoretica si practica serioasa. Lucrezi cu un mentor care, pe parcursul mai multor sedinte, simuleaza situatii diverse cu care se confrunta un coach. Trebuie sa scrii o serie de lucrari pe parcurs si una la absolvire. Lucrarea mea, "Coaching pentru Leadership" a fost extrem de bine apreciata, motiv pentru care a reprezentat baza pe care, impreuna cu un coach experimentat, am scris modulul dintr-un curs de "Corporate Coaching" pe care Noble Manhattan l-a lansat in ianuarie 2005.
Capital: Va ganditi sa candidati la un post de coach la Noble Manhattan?
Mihai Popa-Radu: Trebuie sa acumulez un numar minim de ore de practica si mai am cam 5% de acoperit. Dar eu intentionez sa lucrez in Romania. Programul de la Noble Manhattan se poate derula si la distanta, asa ca nu va fi o problema sa tin cursurile prin intermediul sistemelor informatice de comunicatie. In fond, tot asa tin legatura si cu clientii mei din Londra sau din alte tari.
Capital: Ce vreti sa faceti acum in Romania.
Mihai Popa-Radu: Am reinnodat relatiile cu Asebuss unde vreau sa lansez o serie de programe de dezvoltare personala in cadrul departamentului de formare continua. Vrem sa initiem si cursuri de formare de coach.
carte de vizita
• Fost absolvent ASEBUSS (1999), Mihai Popa-Radu a lucrat peste 10 ani in importante companii de publicitate din Bucuresti, organizand si conducand cateva departamente de media, cercetare si planificare strategica de piata.
• Dupa ce s-a stabilit in Anglia (2002), s-a concentrat pe pregatire in zona dezvoltarii personale si a competentelor de conducere, participand la programe de training cu experti europeni de renume in coaching, leadership, negociere, programare neuro-lingvistica (NLP) si inteligenta emotionala.
• In prezent, practica Executive si Life Coaching in Londra si este singurul roman membru al European Coaching Institute, principala asociatie europeana de "professional coaching".
Ce este coaching-ul?
In esenta, coaching-ul reprezinta o sinteza de diferite principii, metode, teorii si tehnici de succes, preluate din psihologie, management, dezvoltare personala si sport de performanta. Scopul principal al coaching-ul il reprezinta implinirea fiecarui individ pe multiple planuri (profesional, financiar, afectiv, spiritual etc.) prin definirea unor obiective concrete si gasirea cailor optime pentru atingerea lor. In limba romana, termenul de coaching ar putea fi tradus cu aproximatie prin consiliere pentru reusita si implinire in viata.
De aceea, un bun coach este o imbinare intre:
Un mentor de succes, care are incredere totala in potentialul tau si care, prin pregatirea si experienta lui, te ajuta sa-ti definesti si sa-ti asumi obiective relevante in viata; Un manager, care te sprijina in stabilirea etapelor intermediare si care se asigura ca actiunile tale sunt in consonanta cu obiectivele propuse; Un antrenor personal care iti ofera permanent feedback si sprijin pentru a-ti creste performantele; Un consilier personal discret si competent, caruia ii poti impartasi, cu incredere, lucrurile care te framanta si problemele cu care te confrunti pe drumul catre obiectivele propuse. Coach-ul este un prieten apropiat si de incredere. Dedicat suta la suta succesului clientilor sai si care, prin cunostintele si experienta sa, ii ajuta pe acestia:
1.sa-si defineasca obiectivele si aspiratiile pe diferite planuri;
2. sa-si aleaga caile optime de atingere a obiectivelor;
3. sa implementeze metode eficiente de management bazate pe conlucrare, nu pe comanda.
Pasi de urmat In coaching
1. Cunoasterea coach-ului si stabilirea unei teme de discutie. Analiza situatiei curente, constientizarea propriilor nevoi.
2. Identificarea si conturarea pe hartie a unui obiectiv SMART: specific, masurabil, care sa poata fi atins, realist si delimitat in timp.
3. Punerea la punct a unui plan de actiune: identificarea cailor prin care obiectivul poate fi atins si alegerea celei mai potrivite modalitati de actiune in functie de resursele existente.
4. Parcurgerea planului stabilit, pas cu pas.
5. Evaluarea rezultatelor la sfarsitul perioadei stabilite pentru indeplinirea obiectivului propus. Sarbatorirea succesului.
Pentru a parcurge toate aceste etape, nu este neaparata nevoie sa va luati un coach. Puteti citi singur ce trebuie sa faceti si sa va inarmati cu multa perseverenta pentru atingerea, in timpul stabilit, a obiectivului propus. Important este sa doriti cu adevarat sa schimbati lucrurile. Riscurile inerente unui demers singular constau in faptul ca nu veti avea alaturi persoana care sa va dea incredere in propriile forte, asa cum face un coach. Tot el este cel care va ajuta sa vedeti padurea, dincolo de varfurile copacilor, pentru ca este detasat, are o alta perspectiva si deschidere asupra problemelor si va ajuta sa va puneti mereu acele intrebari pe care, de unul singur, poate ca nu le constientizati.
Viorica Ana Chiºu - Capital
Ia-ti un coach!
Coach-ul ii ajuta pe oameni sa se adapteze si sa-si asume responsabilitatea fata de schimbarile de directie din viata personala si profesionala
Mihai Popa-Radu si-a inceput cariera in publicitate, convins fiind ca acesta va fi drumul spre succes.
In urma cu doi ani, a plecat in Anglia, urmandu-si sotia care primise o oferta de lucru.
Provocare profesionala majora, dar acolo a ajuns sa aiba mai putina incredere in propriile forte.
Capital: Primul drum pe care l-ati facut, dupa ce ati ajuns in Anglia, a fost la un coach. Acum sunteti dvs. insiva coach si singurul roman membru al celui mai renumit organism care tuteleaza acest domeniu de activitate, European Coaching Institute.
Mihai Popa-Radu: Am apelat la un coach in momentul in care am ajuns la concluzia ca, desi continua sa ma atraga, ceea ce facusem pana atunci – publicitate si marketing – nu-mi mai oferea satisfactia initiala. Ajunsesem sa cred mai putin in mine decat credeam cand lucram in Romania.
Capital: V-ati programat la un coach ca la doctor?
Mihai Popa-Radu: Da.
Capital: Si ce v-a spus? Ca sunteti bolnav si va trateaza profesional?
Mihai Popa-Radu: Nu. Un coach nu trateaza si nici nu lucreaza cu oameni bolnavi. Daca observa ca ai probleme, te orienteaza catre un psiholog, psihanalist sau in alta parte. Un coach, prin intrebarile pe care ti le pune, te face sa intelegi unde esti si catre ce vrei sa te indrepti.
Capital: Te primeste intr-un program de coaching chiar daca descopera ca esti, pardon, un tantalau?
Mihai Popa-Radu: Coach-ul descopera daca esti o persoana hotarata sa afli ce vrei in viata si sa schimbi lucrurile care nu te mai satisfac. Pana cand aceasta dorinta de schimbare nu este asumata si clientul nu-si doreste sa fie responsabil pentru aceasta schimbare, nimic nu se poate intampla.
Capital: Daca vede ca nu ai aceasta determinare nu te mai primeste la consultatii?
Mihai Popa-Radu: Nu, daca isi respecta statutul! Coach-ul lucreaza numai cu oameni care au ajuns intr-un punct si care vor sa mearga mai departe pentru ca simt ca pot mai mult.
Capital: Treaba simpla si intotdeauna cu succes, pentru ca nu se poate sa dai gres cu un om care are potential si vrea sa se autodepaseasca. Ce garantii iti ofera un coach pentru rezultatele asteptate de tine?
Mihai Popa-Radu: Efectele sunt dificil de cuantificat. Depinde de tema contractului incheiat. Depinde de cat de hotarat este clientul sa faca tot ceea ce a stabilit impreuna cu coach-ul. Important este sa te evaluezi la inceput. Ceea ce necesita o investitie initiala in timp si in bani.
Capital: Care este durata optima a unui contract de coaching?
Mihai Popa-Radu: Nu exista un interval standard. Timpul difera in functie de ceea ce se doreste. Totusi, apreciez ca este nevoie de minimum trei luni, cate o sedinta de o ora sau chiar de doua ore pe saptamana. Este intervalul minim in care iti poti forma niste obiceiuri si poti renunta la cele vechi, pentru a introduce si mentine schimbarea.
Capital: Cat costa o sedinta?
Mihai Popa-Radu: Va pot spune doar cat iau eu. 55 de euro.
Capital: Cat de mult poti lucra cu un coach? Nu exista riscul sa devii dependent?
Mihai Popa-Radu: Daca ajungi sa depasesti 12 luni de lucru cu un client, obligatoriu trebuie sa iei legatura cu un mentor (un coach experimentat) pentru a te sfatui cu el ce-i de facut.
Capital: Ideea este sa inveti ce trebuie si cum trebuie sa faci si, dupa aceea, sa te arunci singur in apa sa inoti.
Mihai Popa-Radu: Poti pastra cu coach-ul o relatie de consultanta. O data la doua – trei luni il poti suna sau cauta direct. Eu insumi am un coach personal.
Capital: Coaching-ul a devenit tot mai cautat in ultimii ani, chiar si in Romania.
Mihai Popa-Radu: Da, se vede in numarul de oameni care se pregatesc pentru a deveni coach, in crestere cu 30-50% la suta pe an.
Capital: Dupa ce v-a consiliat un coach, v-ati inscris la un program de coach la Noble Manhattan din Marea Britanie.
Mihai Popa-Radu: Este cea mai veche scoala de coaching din Europa. Organizeaza cursuri din 1993 si este una dintre putinele institutii care a primit calificativul maxim, dat de forurile care acrediteaza si supravegheaza activitatea de coaching.
Capital: Este dificil un astfel de program?
Mihai Popa-Radu: Necesita o pregatire teoretica si practica serioasa. Lucrezi cu un mentor care, pe parcursul mai multor sedinte, simuleaza situatii diverse cu care se confrunta un coach. Trebuie sa scrii o serie de lucrari pe parcurs si una la absolvire. Lucrarea mea, "Coaching pentru Leadership" a fost extrem de bine apreciata, motiv pentru care a reprezentat baza pe care, impreuna cu un coach experimentat, am scris modulul dintr-un curs de "Corporate Coaching" pe care Noble Manhattan l-a lansat in ianuarie 2005.
Capital: Va ganditi sa candidati la un post de coach la Noble Manhattan?
Mihai Popa-Radu: Trebuie sa acumulez un numar minim de ore de practica si mai am cam 5% de acoperit. Dar eu intentionez sa lucrez in Romania. Programul de la Noble Manhattan se poate derula si la distanta, asa ca nu va fi o problema sa tin cursurile prin intermediul sistemelor informatice de comunicatie. In fond, tot asa tin legatura si cu clientii mei din Londra sau din alte tari.
Capital: Ce vreti sa faceti acum in Romania.
Mihai Popa-Radu: Am reinnodat relatiile cu Asebuss unde vreau sa lansez o serie de programe de dezvoltare personala in cadrul departamentului de formare continua. Vrem sa initiem si cursuri de formare de coach.
carte de vizita
• Fost absolvent ASEBUSS (1999), Mihai Popa-Radu a lucrat peste 10 ani in importante companii de publicitate din Bucuresti, organizand si conducand cateva departamente de media, cercetare si planificare strategica de piata.
• Dupa ce s-a stabilit in Anglia (2002), s-a concentrat pe pregatire in zona dezvoltarii personale si a competentelor de conducere, participand la programe de training cu experti europeni de renume in coaching, leadership, negociere, programare neuro-lingvistica (NLP) si inteligenta emotionala.
• In prezent, practica Executive si Life Coaching in Londra si este singurul roman membru al European Coaching Institute, principala asociatie europeana de "professional coaching".
Ce este coaching-ul?
In esenta, coaching-ul reprezinta o sinteza de diferite principii, metode, teorii si tehnici de succes, preluate din psihologie, management, dezvoltare personala si sport de performanta. Scopul principal al coaching-ul il reprezinta implinirea fiecarui individ pe multiple planuri (profesional, financiar, afectiv, spiritual etc.) prin definirea unor obiective concrete si gasirea cailor optime pentru atingerea lor. In limba romana, termenul de coaching ar putea fi tradus cu aproximatie prin consiliere pentru reusita si implinire in viata.
De aceea, un bun coach este o imbinare intre:
Un mentor de succes, care are incredere totala in potentialul tau si care, prin pregatirea si experienta lui, te ajuta sa-ti definesti si sa-ti asumi obiective relevante in viata; Un manager, care te sprijina in stabilirea etapelor intermediare si care se asigura ca actiunile tale sunt in consonanta cu obiectivele propuse; Un antrenor personal care iti ofera permanent feedback si sprijin pentru a-ti creste performantele; Un consilier personal discret si competent, caruia ii poti impartasi, cu incredere, lucrurile care te framanta si problemele cu care te confrunti pe drumul catre obiectivele propuse. Coach-ul este un prieten apropiat si de incredere. Dedicat suta la suta succesului clientilor sai si care, prin cunostintele si experienta sa, ii ajuta pe acestia:
1.sa-si defineasca obiectivele si aspiratiile pe diferite planuri;
2. sa-si aleaga caile optime de atingere a obiectivelor;
3. sa implementeze metode eficiente de management bazate pe conlucrare, nu pe comanda.
Pasi de urmat In coaching
1. Cunoasterea coach-ului si stabilirea unei teme de discutie. Analiza situatiei curente, constientizarea propriilor nevoi.
2. Identificarea si conturarea pe hartie a unui obiectiv SMART: specific, masurabil, care sa poata fi atins, realist si delimitat in timp.
3. Punerea la punct a unui plan de actiune: identificarea cailor prin care obiectivul poate fi atins si alegerea celei mai potrivite modalitati de actiune in functie de resursele existente.
4. Parcurgerea planului stabilit, pas cu pas.
5. Evaluarea rezultatelor la sfarsitul perioadei stabilite pentru indeplinirea obiectivului propus. Sarbatorirea succesului.
Pentru a parcurge toate aceste etape, nu este neaparata nevoie sa va luati un coach. Puteti citi singur ce trebuie sa faceti si sa va inarmati cu multa perseverenta pentru atingerea, in timpul stabilit, a obiectivului propus. Important este sa doriti cu adevarat sa schimbati lucrurile. Riscurile inerente unui demers singular constau in faptul ca nu veti avea alaturi persoana care sa va dea incredere in propriile forte, asa cum face un coach. Tot el este cel care va ajuta sa vedeti padurea, dincolo de varfurile copacilor, pentru ca este detasat, are o alta perspectiva si deschidere asupra problemelor si va ajuta sa va puneti mereu acele intrebari pe care, de unul singur, poate ca nu le constientizati.
Viorica Ana Chiºu - Capital