|
Post by Florian Ciobanu on May 25, 2004 7:57:00 GMT 2
|
|
|
Post by Mihai Radu on May 26, 2004 6:32:13 GMT 2
Oare merita ? Eu am scris pe forum mai mult despre probleme si / sau neajunsuri si probabil cine citeste din RO e cam dezamagit; sau ma considera pesimist, defetist sau moftangiu. Motivul pentru care am scris asa este convingerea mea ca e mai bine ca oamenii sa fie pregatiti pentru surprizele neplacute, pentru ca fac fata si singuri la surprizele placute. De exemplu, cine vine in NZ si ajunge in fata unei cutii de 2 litri plina cu delicioasa inghetata Cadbury, nu cauta instructiuni de folosire pe cutie, ci este perfect stapan pe situatie, a fost pregatit dintotdeauna sa-i faca fata, stie exact ce are de facut si implicarea altor persoane il cam incurca. Poate nu a vazut niciodata inghetata Cadbury, dar fara nici cel mai mic efort si-a invins complet teama de necunoscut. Exista si pentru situatia Cadbury un sfat: ia lingura de supa ! Nimeni nu va cere sfatul cuiva ca sa se poata bucura de un peisaj natural, de seninatatea zeelandezilor, de mancarea chinezeasca, de pestele pe care l-a prins sau de sucurile de fructe. De aceea eu am scris despre aspecte vietii in NZ care sunt diferite de ce mi-am inchipuit cand eram inca in Constanta, m-am gandit la utilitatea ptr cititorul din RO. Ramane vestita intrebare daca merita sau nu. Eu nu mi-as pune problema in felul asta. Eu m-as gandi ca acum e mult mai greu de obtinut rezidenta decat era in 99 / 2000 deci fereastra de oportunitate se inchide. M-as gandi ca pasul asta este (teoretic) reversibil, Romania te primeste inapoi oricand, pana la cele mai adanci batraneti. M-as gandi la ce ar putea realiza copilul daca are o educatie in limba engleza si la cum ar fi viata mea de pensionar in NZ comparativ cu RO. Si nu in ultimul rand, m-as gandi ca sunt un om care s-a lasat dus de val, mai mult i-a parut rau pentru ce Nu a facut si poate ar fi fost bine sa faca; si m-am hotarat sa fac o exceptie. Pe de alta parte, pana cand ajungi sa ai ambele optiuni deschise, (de a te stabili in NZ sau inapoi in RO) e o cale foarte lunga si vei fi investit prea mult efort ca sa alegi varianta a doua. Marea intrebare este: oare merita sa-mi vand casa ca sa pot pleca la drum, fara sa am destule certitudini ca nu voi fi nevoit sa ma intorc inapoi? Daca cineva ar avea un raspuns bun la intrebarea asta, i-as spune ca e singurul care poate sa raspunda si la intrebarea cu oul si gaina. Daca merita sa vii in NZ sau Australia ? Nu stiu. Dar mai multi emigreaza din NZ in Aust decat invers. www.romania.co.nz
|
|
|
Post by ion on Sept 23, 2004 13:56:38 GMT 2
I N V I T A T I E - Marele Bal de Primavara Sambata, 25 Septembrie 2004, incepand cu orele 3 trecute fix Bibicii, Didinele, Pamponii, Mitele si Cracaneii sunt invitati la Marele Bal de Primavara: muzica, baloane, chiote, tambalau - lucru mare si lume, lume sa-ti vina cu ameteala. Costumatia e obligatorie, monser, si se poate inchiria de la ...[vezi mai jos] sau improviza in caz de famelie mare-remuneratie mica, dupa buget. Vocea patriotului nationale va cheama sa dam un exemplu de chefuit surorilor noastre de ginte latina. Ai naturelul simtitor, esti ambetat si vrei sa-ti treaca? Vino sa petreci, sa bei si sa te magnetizezi strasnic cu jamaica impreuna cu romanii verzi. Aveti putintica rabdare, stimabilior, locul Carnavalului, o sala nici prea-prea, nici foarte-foarte va asteapta, [pe strada Sapientii, la numarul 11bis] mai precis: 1047 Colombo St, St Albans, Christchurch - St Albans Community Resource Centre. Sunteti asteptati acolo, negresit. adresele de unde se pot inchiria costumele de bal: www.romania.co.nz/forum/viewposts.php?fid=6&tid=671
|
|
|
Post by Lidia on Sept 23, 2004 13:58:10 GMT 2
Buna tuturor,
In luna Octombrie intre 9-10 octombrie, simbata si duminica va avea loc Fetivalul European la Art Centre. Romania a fost invitata sa participe la acest festival si cred ca la o astfel de manifestare este poate cazul sa ne implicam un pic si sa o ajutam pe Claudia. Tara noastra va avea un stand printre tari ca Elvetia, Germania, Austria, Spania si Ungaria care din cite am inteles eu nu sunt la prima manifestare de acest gen.
De ce este nevoie?? Fiecare din voi care stie sau are obiecte de arta din tara si care doreste si poate sa le imprumute pe durata expozitiei este binevenit sa ne ajute. Doritorii sunt rugati sa raspunda pe adresa mea: motoi@xtra.co.nz pentru a intocmi lista cu produse. Monica ne va ajuta cu creearea unuor postere despre Romania si a unor foi A4 in care sa punem informatii despre tara si care sa poate fi date acolo in timpul expozitiei. Orice idee sau cine vrea sa se ocupe de conceperea foii, poate discuta cu mine deoarece mai exista ceva material care poate fi prelucrat.
Exista o prezentare despre Romania pe care am primit-o si cred ca va putea sa fie derulata in timpul expozitiei pe un computer.
Ce trebuie sa umplem?? O masa de 600x1800x770, care va trebui acoperita cu ceva de preferinta specific tarii, deci cine are ceva fete de mese cu specific romanesc este rugat sa ne ajute. Panel 1250x1950 care se poate umple cu poze sau obiecte ce pot fi atirnate, icoane, tablouri. Cei care au lucrarile lor de arta proprie le pot expune si vinde.
Alaturi de aceasta expozitie va fi si una de mancare, la care noi nu ne-am angajat, dar veti putea servi mincare din diferite tari europeene.
De ce mai avem nevoie?? Fiind libera de orice taxe si sponzorizata de diferite foruri, noua ne revine sarcina totusi sa montam panourile si sa decoram totul. Bineinteles ca si prezenta noastra simbata si duminica acolo va fi necesara si aici vom gasi fete si baieti draguti sa ne ajute cite o ora doua pe zi nu mai mult. Totusi vineri la ora 2 si duminica la 4 avem nevoie de 1- 2 barbati care sa ne ajute. Cine poate sa ne ajute vineri la 2 avand in vedere timpul dificil pentru multi din noi care suntem la servici, va rog sa imi scrieti sau sa ma sunati la 322 1130 .
Pentru a veni in sprijinul vostru cu idei va voi spune ce pot oferi eu: • farfurii si ulcior ceramice de la Horezu • Cocosul de Horezu si arborele vietii pictati pe farfurii • oua pictate si ceramica de Marginea • costum pup..ar specific zonei Moldovei, care va fi pe o papusa , virsta circa 3-4 ani • icoane • fluiere din lemn • mici obiecte din lemn ca solnite, tip de casa Orice alte idei vor fi bine venite.
De ce avem nevoie de lista??? Etichetele vor fi facute de catre ei pentru uniformitate si trebuie sa le dam o lista cu obiectele. Vom primi si steagul tarii tot de la ei.
Acesta este un apel de inceput. Ne vom intilni cu doritorii pe parcurs sa punem la punct toate detaliile
Si nu uita-ti: HELP!
Multumim anticipat tutror celor care pot sa ajute intr-un fel sau altul!
Lidia
|
|
|
Post by FlorinP on Sept 23, 2004 14:23:39 GMT 2
despre cele doua insule NZ Noi am locuit numai in Insula de Sud din prima zi de cind am aterizat in NZ. Deci, despre Insula de Nord o sa zic numai din auzite si din ce am vazut intr-o serie de delegatii in care am fost p'acolo si in vreo 3 excursii.
In primul rind Insula de Nord
Insula are 2/3 din pop..atia NZ.
Auckland e, asa cum probabil stii, orasul cel mai mare, cu tot ce decurge din asta, adica aglomeratie, trafic intens, etc. De exemplu cind se blocheaza autostrada care taie orasul de la nord la sud poti sa te astepti sa ajungi la munca si in doua ore (si se intimpla relativ des). Joburi sint multe ca numar dar si cereri sint multe de la o pop..atie mai mare. Foarte multi emigranti de toate nationalitatile, mai ales galbeni si tuciurii. Cei mai multi se opresc direct acolo deoarece acolo ii lasa avionul si tot nu conteaza. Neozeelandezii de acolo sint mai obisnuiti cu emigrantii, tocmai datorita numarului mare. Clima mai calda decit in Insula de sud. Pretul la case mai mare
Wellington e un oras cu o pop..atie cam la fel cu cea din Christchurch, dar este mai inghesuit intre dealuri si munti si iti da impresia de aglomeratie. Fiind capitala vor fi mai multe joburi in administratie, servicii, banci. Clima e ceva mai rece si bate vintul non-stop
Mai sint si alte orase mai mici dar nu le-am vizitat, asa ca nu stiu prea multe
Insula de sud e mai putin pop..ata si mai muntoasa. De fapt Canterbury e singura zona de cimpie. Clima e mai rece, cu extreme mai multe
Christchurch, orasul in care locuim, este cu multe spatii deschise, strazi largi si in general iti da o impresie de oras aerisit. Viata e mai linistita, mai calma decit in orasele mari din insula de nord. Pop..atia e mai "alba" dar si mai pornita impotriva emigrarii in special cea asiatica. Eu personal nu pot sa ma pling, cu mine au fost mereu prietenosi si nu mi-au creiat niciodata impresie de "tu ce ..... cauti aici". Joburi ar fi, marea majoritate a romanilor au reusit sa gaseasca ceva. Sint multumit? DA, fara discutie, si nu am avut niciodata nici un regret ca nu m-am stabilit in nord. In acelasi timp imi si place sa traiesc intr-un oras mic.
Insula de Sud Coasta de vest, foarte putin pop..ata, clima ploioasa, joburi mai putine
Ca o concluzie, diferentele intre Insula de Sud si Insula de nord sint in general mici. E greu de spus unde e mai bine, depinde de foarte multe, de ce vrea omul, de profesie, etc.
Toate cele bune
Florin
|
|
|
Post by dan balanescu on Sept 23, 2004 14:25:23 GMT 2
casa Ma poate ajuta cineva cu o adresa pentru a-mi putea face o impresie privind preturile la case (inchiriere sau cumparare) sau o alta idee sau sfat.
|
|
|
Post by Mihai Radu on Sept 23, 2004 14:25:49 GMT 2
Ar fi bine de stiut in ce oras vrei sa te stabilesti, preturile difera mult. Chiar in acelasi oras difera mult. In Chch de exemplu, am scris de curand, o familie are nevoie de o casa pe care o poate inchiria cu 160 ... 240 NZD pe saptamana sau o poate cumpara cu 200.000 ... 350.000 NZD. Dar la inceput trebuie sa stai un pic cu chirie ca sa te orientezi ce poti cumpara si ce poti obtine la un anume pret sau sa-ti faci istorie de credit. 1 NZD = 0,65 USD = 0,54 Euro, aproximativ. Exista un site www.realenz.co.nz. Casele de inchiriat trebuie sa le vezi si sa le mirosi (unele au mucegai) ca sa-ti dai seama daca merita sau nu cat se cere; Daca vii prin consultant, te duce el sa vezi ceva case; daca nu, apelezi la comunitatea de romani din oras, daca ai cum sa dai de ea. Pe acest forum poti sa ceri ajutorul numai daca vii in Chch.
|
|
|
Post by Mihai Radu on Sept 23, 2004 14:27:05 GMT 2
Angajabilitate in Chch CDC (Canterbury Development Corporation) a facut in Mai 2004 un studiu despre angajabilitatea emigrantilor in Christchurch. Multe grafice sunt tip placinta nu prea am multe cifre de reprodus. Mentionez cateva concluzii la care au ajuns CDC: 1. Aptitudinile de limba engleza sunt cruciale in obtinerea unui servici. Au fost cazuri cand dupa multa pregatire emigrantii tot nu au reusit sa vorbeasca sau sa inteleaga acceptabil. (Eu cred ca e vorba de cei care nu au invatat de loc engleza in copilarie/adolescenta si de cei a caror limba materna nu foloseste alfabetul latin) 2. Sectorul public este un lider in ce priveste diversitatea etnica a angajatilor (Aici comentez eu ca e o chestie politica, adica entitatile de guvern tind sa aiba o proportie de minoritati care sa reflecte proportia sociala sa nu poata fi acuzate de discriminare; am impresia ca, dpv legal numai guvernele au datoria – asumata - sa nu discrimineze, firmele particulare nu) 3. principalele probleme ale emigrantilor : 2 obiective (limba engleza si lipsa aptitudinilor necesare) si 2 subiective (nerecunoasterea de catre angajatori a calificarilor aplicantilor si discriminarea) 4. Constatarile principale au fost: somajul (in randul emigrantilor) este mare in Chch decat in restul tarii; 17% din angajatori nu iau in calcul angajarea unui emigrant, mai ales in vanzari, constructii si servicii personale. Motivele invocate de angajatori sunt, din nou, limba/comunicarea, lipsa de aptitudini necesare, diferente de cultura, preferinta pentru zeelandezi. 5. Emigrantii sunt suprareprezentati in agricultura si exploatari forestiere si subreprezentati in vanzari cu amanuntul; Est-europenii sunt cel mai bine reprezentati in manufactura. (aici as comenta ca ei nu au analizat pe genuri de slujbe in acele sectoare: daca intr-o firma particulara poti sa imparti slujbele in 3 : management/office, vanzari, tehnicieni/lucratori, atunci emigrantul are sanse reale mai mult pentru ultima categorie; mai sunt si exceptii dar, prin raritatea lor, intaresc regula)
Deci cam ce s-a mai spus, Chch este un oras destul de (eufemistic spus) ‘conservator’ unde, nu intamplator, la postul de primar a candidat si Kyle Chapman.
|
|
|
Post by tinitaro on Sept 23, 2004 14:35:04 GMT 2
Dupa coborarea din avion Doresc sa aflu care sunt pasii de urmat si ce acte trebuiesc obtinute in NZ din momentul in care ai ajuns pe aeroport, ai viza de rezidenta si ai trecut de controlul vamal. Ma refer la actele oficiale , necesare a putea trai in mod legal si corect pe teritoriul NZ. Astept un raspuns informativ la: tinitaro@yahoo.co.uk sau pe acest site. Remus
|
|
|
Post by Mihai Radu on Sept 23, 2004 14:35:39 GMT 2
Inteleg din intrebarea ta ca nu vii printr-o firma de consultanta in emigrari care probabil ti-ar fi raspuns la intrebari de genul asta. Cand ajungi in aeroport sa ai grija sa nu ai la tine nici un fel de alimente sau seminte sau droguri ca sa nu iti creezi un stres de care n-ai nevoie. Daca ai viza de rezidenta, (apropo felicitari pentru asta !) in aeroport ti se pune o stampila sau un sticker pe pasaport care constituie permis de rezidenta. Dupa care iesi din aeroport si iti vezi de treaba. In general mergi la un motel, unde trebuie sa ai camera deja rezervata, unde te odihnesti vreo 24 – 48 ore, dupa care incepi sa-ti cauti o casa de inchiriat, dupa care incepi sa cauti mobila, asternuturi, aparatura casnica, dupa care te orientezi cu transportul, cumparaturile, dupa care incepi serviciul. Asta e pe scurt ‘logistica de inceput’. Despre banci nu stiu sa-ti spun cum sa deschizi cont in strainatate, incearca sa-i intrebi pe ING Barings din cate stiu eu este singura banca prezenta si in RO si in NZ. In situatia ca vii in Christchurch si nu prin firma de consultanta, spune-mi si - noi, comunitatea - incercam sa te ajutam cu ‘logistica de inceput’. Daca vii prin firma de consultanta atunci te rezolva ei. Poate te-ar interesa sa citesti ce am scris in paginile mai vechi din forum; Adresa mea de email actuala este radumihainz@xtra.co.nz
|
|
|
Post by FlorinP on Sept 23, 2004 14:36:08 GMT 2
Deci asa cum ti-a zis si Mihai, pe aeroport ti se pune automat Permisul de rezidenta, asta daca ai Viza de rezidenta evident. Cu asta poti trai legal pe teritoriul NZ. In zilele urmatoare o sa mai trebuiasca sa te inscrii la IRD (Inland Revenue Department) si iti dau aia un numar. Si cu asta ai terminat toate formalitatile oficiale. Mai trebuie sa-ti deschizi un cont in banca, deoarece salariile se platesc numai in cont. In fine mai sint chestii ca cea cu carnetul de conducere, dar nu sint obligatorii pentru a trai legal. De fapt nici chestia cu IRD, teoretic nu e obligatorie din cite stiu eu, dar practic nu poti avea servici fara.
Deci dupa cu vezi, e greu sa obtii Viza de rezidenta, dupa aia totul e simplu din punct de vedere al autoritatilor.
Asa cum a zis si Mihai, daca ajungi in Christchurch, sigur va veni cineva sa te ajute
|
|
|
Post by Marian on Sept 23, 2004 14:39:08 GMT 2
Acesta este titlul unui articol aparut in ziarul "The Dominion Post" 26/07/2004-Wellington.In mare articolul se refera la faptul ca companiile din constructii gasesc din ce in ce mai greu oameni calificati in meseriile de electrician, plumber, fitter, turner, builder etc. Nu este nici primul articol de acest gen si probabil nici ultimul, numai ca de data aceasta se pare ca se vor face presiuni pentru ca in locul celor aprox. 4 ani de ucenicie(care implica un salariu foarte mic) sa se dea posibilitatea celor cu meserii din domenii adiacente sa obtina echivalari de diplome direct sau in urma unor cursuri de scurta durata.Citez"The pressure to achieve recognised qualification status will increase from next year, when the Building Bill is expected to be passed by Parliament." Sugerez faptul ca cine este inregistrat cu una din aceste meserii poate lucra part time (foarte bine platit comparativ cu cei neinregistrati) sau detine a doua alternativa de job. Marian Gheorghe
|
|