|
Post by Florian Ciobanu on Sept 17, 2004 15:48:57 GMT 2
Pentru ca n-am stat niciodata mai mult de sase luni plecat din tara, ar fi mai bine sa nu-mi dau cu parerea, caci as fi oarecum pe langa subiect..., dar voi, cei care sunteti de atata timp plecati, si mai veniti prin tara, cam ce va trece prin minte despre noi si tara noastra in care am ramas?
|
|
|
Post by Filek on Sept 17, 2004 15:49:56 GMT 2
opinia din Polonia de filek la Mon, 16/08/2004 - 00:36
Nu de multa vreme de acuma in Polonia a aparaut cartea lui Stasiuk titulata "Calatorind la Badabag" - cartea este manifestul dragosteiei fata Romaniei contemporane. In Polonia, in jurul cremei tinere, Romania a devenit o destinatie turistica nebanala, rafinata, pentru individualisti cei vreau "ceva mai mult". Fara indoiala Romania este cea mai frumoasa si adevera tara Europe de Est, este un loc la care nimeni n-a construit nici o metafora si cind tu te duci acolo trebuie sa-l folosesti pe creierul tau, este locul pentru omanei cu ambitie estetica, mentala, orice.
Nu se aude ceva asa prea frecvent din gura unui Roman. E rar. De ce ? De ce noi, Polonezi, apreciam asta si Romani nu ?
Eu sunt Polonez si am locuit in Romania numai 8 luni, in Cluj-Napoca, atunci limba romana mea a ramas pe nivel jos si elementar, scuzati-ma atunci, posibil ca sun copilaresc sau pompatic.
Asta ce-i cel mai mare socul pentru mine este mentalitatea Romanilor in virsta mea: fiecare vrea sa plece. Si energia cu care vorbeste despre faptul aceasta are ceva din patologie. Evident plecarea pare telul principal Romanului dupa facultate: daca ai reusit sa pleci inseamna ca ai un succes de viata. Ce paranoia. Ce jenant. Emigratie a devent un snobism cel mai ieftin.
Eu locuiesc in tara unde somaj este circa 30 % (in general 3 ori mai mare dacit in Romania), unde salariu mediu este 150 % - 200 $, unde preturi sunt extrem de piperate, unde climatul este crud si legume arat jalnic. Romania pentru mine, ca si pentru alti Polonezi, este tara de minune, tara unde tot are gust, miros, unde s-a conservat asa de mult bun, tara cu culori. De fapt exista numai una-unica problema: Romani, Romani tineri - daca ei au fi fosti coscienti de ce valori au in de mina ! Romani au mai, mai , mai mult decat Polonezi dar noi, avind putin, cumva apreciam asta fara "prostituindu-ne" mental. Cind vorbesc cu Romani dupa ceva de timop am sensatie de vomitare: aceasta melodie de emigratie mai devreme sau mai tirziu face un acoperis de tot restul si dupa este ca una catarina: vreau sa plec, vreau sa plec, vreau sa plec. Dezgustator.
In Polonia este mare voga la Romania acum. Pentru noi satele din Ardeal sau Moldova arat ca luate din basme. Polonia ca o tara este trista, montona, gri si cu climatul depresiv. Eu, ca si citva prieteni mei, astept pana Romania va intra in EU sa vind imi garsoniera si sa ma mut in Romania.
|
|
|
Post by Filek on Sept 17, 2004 15:50:59 GMT 2
e adevarat de filek la Mon, 16/08/2004 - 12:09
Fiind un Polonez vad foarte clar aceasta energie negativa si patologia care insoseste Romanilor cind vorbesc despre tara lor propria. Romania de acum este putin ca Polonia de acuma 10-15 anii - dar mental, nu economic. Din punctul de vedere al economiei Romania sta acum mai, mai bine. Somajul Polonez este un fenomen groaznic si la inceputul lui August era 34 %.
In comparatie cu Polonia Romania este abundenta si bogata (cel mai mult estetic si mental): fiecare 100 km ai pejzajul diferit, architectura diferita, locuri de frumosete deseversita, luata din secolul tracut, satele unde a ramas ceva de naturalete de care pot sa numai citesc in literatura. Tirguri, tarani, tigani, lipsa banalitatii care maninca Vestul; ceva gen de pulsatie vieti.
Polonia este tara unde salarii sunt romanesti si preturi daneze. Imiediat dupa sosirea in Polonia vazi ca nu se traieste bine acolo, Polonezi nu-s un popor vesel, ca Romani. Fiecare om depresat cu frustratie inscrisa pe fata. Romani sunt obsedati cu materialism, cu consumptie, cu viziune occidentului care de fapt nu exista. De fapt sunt foarte naivi. Romani este un popor foarte nematur. Face comparatie Romania-Occident, noi, Polonezi nu o facem pentru ca suntem constienti ca ea nu are sens, incet, incet ne schimbam tara.
|
|
|
Post by seby on Sept 17, 2004 15:53:37 GMT 2
Birfa de sebycb976 la Wed, 25/08/2004 - 22:45
Vreau sa stiu, ce conteaza daca unul vorbeste bine Romaneste sau face multe greseli gramaticale? Mai ales cind atacul vine de la unul care se da american si nu poate sa scrie corect "speechless". Este o zicala despre oameni asa, cei care cred ca "My nuts doesn't stink". De abia astept sa se ia un destept de faptul ca folosesc zicale englezesti sau ca am greseli de gramatica.
Adevarul este ca sint oameni de proasta calitate peste tot. Sint multi americani pe care nu asi da doi bani, la fel ca si cum sint multi romani pe care nu asi da nimic. Ce conteaza daca unul se simte mai mult danez decit roman? Clar, felul in care se exprima este dispretuitor si indradevar MAIDANEZ , dar fiecare e entitled to their own opinion.
Cu toate ca am plecat din Romania cind eram mic, si intradevar ma simt ca un strain cind merg acolo, am tot respectul si dragostea pentru Romania. Este o tara extraordinar de frumoasa, cu multa vegetatie, istorie, romanta, si oameni interesanti. De cite ori vorbesc despre Romania am numai lucruri frumoase de zis, si multi prieteni ai mei au vizitat Romania ca urmare la ce le-am povestit. Nu vreau sa aud ca nu stiu cum e Romania, ca nu am crescut acolo. Cit am crescut acolo zece ani, imi aduc aminte numai de stat la cozi pentru pine si carne, si parintii plingindu-se ca nu avem bani si murim de foame.
In acelasi timp, in majoritatea cazurilor de multe ori evit Romanii care ii intilnesc aici in America pentru ca de obicei sint oameni de calitate proasta. Birfesc, sint invidiosi, snobi, cum sa te fure mai bine, lucruri tipice de vremea vechie a comunismului. E o zicala aici care spune ca leadership si success e bazat pe ii ajuta pe altii sa fie mai successful themselves. Vreau sa stiu citi oameni in romania se ajuta unul pe altul. Citi ii fac pe ceilalti sa arate bine in fata sefilor sau alte persoane? Citi muncesc din greu sa faca compania lor sa arate bine si sa faca bani cu toate ca poate ei nu primesc mult din asta? Eu nu cred ca multi, pentru ca majoritatea sint prea busy birfindui pe altii si incercind sa traga si ei putin de la asta si de la ala.
Am intrat in citeva magazine cind am fost in Romania acum un an, dupa zece ani de lipsa. Angajatii citeodata se poarta ca si cum tu ca cumparator esti la cheremul lor nu invers. O sa ia ani pentru Romania sa realizeze ca pentru a se ridica la nivel occidental, trebuie sa devina o societate de consumatori. O sociate unde clienti au tot timpul prioritate, dreptate si li se da totul.
Si pentru cei care se dau superiori ca sint mari-stiti-voi-ce in alte tari, va asigur ca multi din ei abia isi duc zilele lucrind la vreun McDonalds sau mai stiu eu ce si viseaza cai verzi pe pereti. Daca ar fii oameni importanti nu ar avea timpul necesar sa scrie tot felul de prostii prin site-ul asta.
Sint multe lucruri in Romania care aici nu pot fi facute sau vor fi posibilie vreo data. Pentru cei care birfesc Romania atit, si vor sa plece, ca Franta, America sau Germania sint asa paradis aveti mult de invatat. Cel putin in America, fiind singura experienta care o am, munca este pe locul unul. Inanintea familiei, distractiei, sau prietenilor. Cum v-ar place sa lucrati ca multi de aici de la 8 dimineata pina pe la 12-1 noaptea? Nu ma credeti? Da-ti un telefon in New York la una din banci la ora acea si vedeti. Ce conteaza ca ati face peste $100,000 pe an cind nu mai ramine timp sa cheltuiti nimic, sau familie sau orice sa va bucurati de ei?
Lucrurile care fac Romania beautiful sint lucruri simple dar extrem de importate cind nu mai exista. O iesire la plimbare in parc, statul cu prieteni pe o tereasa la o bere, mersul la munte undeva cu un foc si un gratar, fete frumoase una si una.....
Mutati-va in Los Angeles si incercati sa gasiti asa ceva. Iesi-ti la o plimbare sa va dati seama ca strazile sint pustii si numai masini peste tot. Terase??? De unde? Nu exista una. Restul nici nu mai vorbim.
M-am intrebat de multe ori: daca asi avea 12 ani din nou- asi mai face asta o data? Asi mai lasa totul sa vin aici sa incept de la 0? Poate da poate nu, dar e prea tirziu sa aleg. La 23 de ani deja am 7 ani de experienta in a lucra. Cite lucruri frumoase am pierdut probabil lucrind si mergind la scoala in acelasi timp? Cit de important este la 23 de ani sa fiu un senior executive la o banca si sa fac o gramada de bani daca majoritatea copilariei am petrecut-o muncind? De cite ori asi fi putut sa merg in tabara la mare sau la munte? Sau cu prieteni la discoteca? Sa ies la o primbare cu o fata in Herastrau?
Nu ma pling. Am o viata care multi ar da orice sa o aiba. Vreau doar sa exprim, poate intr-un fel nu extrem de clar, ca exista un cost la absolut tot. Intrebarea este, merita costul asta sau nu? Este viata despre a avea un Mercedes si un palat in Florida sau Hollywood ori despre a avea o viata frumoasa si memorii cu totate ca majoritatea timpului nu ai avut bani sa-ti iei o pereche noua de pantofi?
In concluzie, bucurativa de ce aveti. Multe din lucrurile care voi le aveti, eu no o sa le am niciodata la fel ca si multe care eu le am, voi nu o sa aveti vreodata. Este o realitate a vietii si atita tot. Si cind va ginditi cit de rau e in Romania si ce bine ar fii in alta tara ginditi-va ca multi straini invideaza multe lucruri despre viata voastra....
|
|
Foxy
Junior
Posts: 6
|
Post by Foxy on Sept 17, 2004 17:26:44 GMT 2
seby tata esti beton, am tot respectul fata de tine si ai dreptate cu carul, in rest fiecare isi alege drumul lui, si eu ca si tine ma gindesc la terasele la care ieseam cu prietenii si la gagicile misto din Romania, dar ce sens are sa ma gindesc la ele daca nu ai bani sa-i cumperi un suc sau sa-i faci un cadou , crezi ca se uita vreuna la tine, daca ai ariciu infipt bine in buzunar.Sa nu mai vorbim de plimbarile prin parc , cind sti ca miine poate nu mai ai job si ca vine factura de intretinere si nu ai cu ce sa o platesti.Bine nu e cazul celor care sunt pe acest site dar, marea majoritate care pleaca se confrunta cu acest neajuns ca de altfel si tu ziceai ca de aceea au plecat ai tai. Ok nu fac polemica , am subscris sa te felicit pt. ce ai scris si sa iti doresc sa mai ai parte din cind in cind de o bere cu prietenii si de o gagica Romanca
Sa auzim numai de bine
Foxy
|
|
lisa
Junior
It is not enough to have a good mind. The main thing is to use it well.
Posts: 10
|
Post by lisa on Sept 18, 2004 0:23:31 GMT 2
Raspuns la mesajul lui SEBY: in ghilimele este ce zice el si cu bold raspunsul meu 1. “Cum v-ar place sa lucrati ca multi de aici de la 8 dimineata pina pe la 12-1 noaptea? Nu ma credeti? Da-ti un telefon in New York la una din banci la ora acea si vedeti.” - Well, daca dau telefon la 12 noaptea de unde stiu eu ca persoana aia a lucrat de la ora 8 dimineata, sau , nu stiu, eu am auzit de 3rd shift (schimbul al 3-lea) tu n-ai auzit de asa ceva?! In plus, aci la US, daca nu stiai , se plateste overtime si asa dupa mintea cocosului ce companie vrea sa plateasca o persoana overtime atitea ore cind poate sa angajeze 3 oameni care sa lucreze 3 schimburi si sa-i plateasca normal 1+1=2 zic eu asa, domnul senior executive ce zice 2. “Adevarul este ca sint oameni de proasta calitate peste tot. Sint multi americani pe care nu asi da doi bani, la fel ca si cum sint multi romani pe care nu asi da nimic. " Well, my question for you is this – citi bani dau romanii/americanii pe tine? 3. "In acelasi timp, in majoritatea cazurilor de multe ori evit Romanii care ii intilnesc aici in America pentru ca de obicei sint oameni de calitate proasta. " can you clarify this for me a little bit, please? Unde sint oamenii aia interesanti de care vorbesti ? ,” am tot respectul si dragostea pentru Romania. Este o tara extraordinar de frumoasa, cu multa vegetatie, istorie, romanta, si oameni interesanti." .” Cind ajung in US devin de proasta caliltate?! “Vreau sa stiu citi oameni in romania se ajuta unul pe altul” - are these people still interesting people – please make up your mind! 4. "O iesire la plimbare in parc, statul cu prieteni pe o tereasa la o bere, mersul la munte undeva cu un foc si un gratar, fete frumoase una si una. …… Terase De unde? Nu exista una. Restul nici nu mai vorbim." Eu ma angajez sa pun poze aci de prin parcuri, terase, si mersul la munte cu gratar si foc de prin US. Auzi, dar cea mai tare faza mie mi se pare asta cu fetele urite din US, eu nu stiu de unde o scoateti, pe bune – Tare curioasa sint sa stiu cum ajungeti voi la concluzia asta. Acum un an I-am trimis unui prieten in RO poze cu colegii mei din US si mi-a zis asa.“ Bai, da astea arata beton, si eu care credeam ca americancele sint urite” – intrebarea logica era – cum adica credeai, de unde credeai? I cannot believe you tell me you have leaved in the US for 13 years, I feel sorry for you, indeed. 5. "Cit de important este la 23 de ani sa fiu un senior executive la o banca si sa fac o gramada de bani". You know what I think, that you are one of these Romanians that you are talking about : -"[ Si pentru cei care se dau superiori ca sint mari-stiti-voi-ce in alte tari, va asigur ca multi din ei abia isi duc zilele lucrind la vreun McDonalds sau mai stiu eu ce si viseaza cai verzi pe pereti. Daca ar fii oameni importanti nu ar avea timpul necesar sa scrie tot felul de prostii prin site-ul asta" – I swear to God ;D, [glow=red,2,300]this is YOU describing YOURSELF[/glow] 8-)Eu n-am auzit ca unul la 23 de ani sa fie SENIOR – pai cind terminasi scoala si cind devenisi senior? Sau tu devenisi executive fara degree?
|
|
|
Post by Sorin Opran on Sept 18, 2004 18:17:32 GMT 2
@seby "Cum v-ar place sa lucrati ca multi de aici de la 8 dimineata pina pe la 12-1 noaptea? Nu ma credeti?" ba da te cred...pt. ca si eu lucrez la fel...si asta aici in Romania...nu in New Yourk sau oriunde altundeva...si nu lucrez petru 100.000$/year lucrez pe aprox. 5.000$/year "M-am intrebat de multe ori: daca asi avea 12 ani din nou- asi mai face asta o data? Asi mai lasa totul sa vin aici sa incept de la 0?" eu as face-o fara sa ma gandesc...si nu la 12 ani...acum la 24
Mai sunt unele aspecte pe care nu le-am citat din postul tau care nu sunt chiar asa de roz cum pare de acolo din LA. Oricum in unele privinte ai si tu dreptate...da' nu am timp acum sa dezvolt subiectu' deoarece sunt la munca...si trebuie sa justific salariul...;D
|
|
|
Post by Lisa on Sept 19, 2004 0:55:46 GMT 2
Filek, cred ca tu esti on drugs or ceva asemanator- a intors Arabela inelul si te-a transformat in Patrocle asa. Mi-as pierde timpul sa raspund la ce zici tu aci - by the way - vreau sa te felicit ca invatasi asa bine romaneste numai in 8 luni . Oricum pt cine vrea sa vada statistici economice cu tari go to this website www.nationmaster.com/red/graph-T/eco_gdp_cap&id=EURLisa opinia din Polonia de filek la Mon, 16/08/2004 - 00:36 Nu de multa vreme de acuma in Polonia a aparaut cartea lui Stasiuk titulata "Calatorind la Badabag" - cartea este manifestul dragosteiei fata Romaniei contemporane. In Polonia, in jurul cremei tinere, Romania a devenit o destinatie turistica nebanala, rafinata, pentru individualisti cei vreau "ceva mai mult". Fara indoiala Romania este cea mai frumoasa si adevera tara Europe de Est, este un loc la care nimeni n-a construit nici o metafora si cind tu te duci acolo trebuie sa-l folosesti pe creierul tau, este locul pentru omanei cu ambitie estetica, mentala, orice. Nu se aude ceva asa prea frecvent din gura unui Roman. E rar. De ce ? De ce noi, Polonezi, apreciam asta si Romani nu ? Eu sunt Polonez si am locuit in Romania numai 8 luni, in Cluj-Napoca, atunci limba romana mea a ramas pe nivel jos si elementar, scuzati-ma atunci, posibil ca sun copilaresc sau pompatic. Asta ce-i cel mai mare socul pentru mine este mentalitatea Romanilor in virsta mea: fiecare vrea sa plece. Si energia cu care vorbeste despre faptul aceasta are ceva din patologie. Evident plecarea pare telul principal Romanului dupa facultate: daca ai reusit sa pleci inseamna ca ai un succes de viata. Ce paranoia. Ce jenant. Emigratie a devent un snobism cel mai ieftin. Eu locuiesc in tara unde somaj este circa 30 % (in general 3 ori mai mare dacit in Romania), unde salariu mediu este 150 % - 200 $, unde preturi sunt extrem de piperate, unde climatul este crud si legume arat jalnic. Romania pentru mine, ca si pentru alti Polonezi, este tara de minune, tara unde tot are gust, miros, unde s-a conservat asa de mult bun, tara cu culori. De fapt exista numai una-unica problema: Romani, Romani tineri - daca ei au fi fosti coscienti de ce valori au in de mina ! Romani au mai, mai , mai mult decat Polonezi dar noi, avind putin, cumva apreciam asta fara "prostituindu-ne" mental. Cind vorbesc cu Romani dupa ceva de timop am sensatie de vomitare: aceasta melodie de emigratie mai devreme sau mai tirziu face un acoperis de tot restul si dupa este ca una catarina: vreau sa plec, vreau sa plec, vreau sa plec. Dezgustator. In Polonia este mare voga la Romania acum. Pentru noi satele din Ardeal sau Moldova arat ca luate din basme. Polonia ca o tara este trista, montona, gri si cu climatul depresiv. Eu, ca si citva prieteni mei, astept pana Romania va intra in EU sa vind imi garsoniera si sa ma mut in Romania.
|
|
|
Post by Cãtãlin Bugean on Sept 19, 2004 16:45:14 GMT 2
Cred ca Seby are mare dreptate. Ma bucur ca nu sunt singurul. Eu lucrez de la 16 ani. Cand eram la job pana la 12:30 vineri noaptea, treceau prietenii mei sa iesim in oras la beri si la terease. Eu unul nu puteam. Cumplite momente au fost. Cred ca ne-am pierdut adolescenta muncind pana noaptea tarziu. Oare a meritat? Oricum deocamdata pot spune ca inca nu as da viata din RO pe nimic altceva din afara. "O iesire la plimbare in parc, statul cu prieteni pe o tereasa la o bere, mersul la munte undeva cu un foc si un gratar, fete frumoase una si una" atmosfera asta nu o s-o gasesti nicaieri. Da stiu ca le poti face si in US si peste tot...dar lipseste ceva Lisa. Acel "ceva" pe care poate unii l-au uitat de cand au plecat si care ne leaga pe toti de tara asta. Se spune ca romanii sunt foarte sulfletisti, foarte legati de glie, de pamantul pe care au copilarit. Acum cand ma uit in spate si vad noptile pierdute la serviciu, aniversarea majoratului in redactia de la 3TV, colegii cu care imparteam sandwichiul facuta de mama, berile pe terasa din fata studioului, mersul la munte in fiecare weekend, marea, Vama Veche, betiile de "La Motoare" (asta inca se mai intampla ;D), nimic nu poate inlocui asa ceva. Da, asa e, poate ca pana la urma nu o sa ramanem noi aici sa imbatranim, poate ca o sa plecam la un moment dat. Dar decoamdata incercam sa simitim cat mai mult ce inseamna sa fii roman, sa ne cunoastem frumusetile pe care o sa le mai vedem doar in vederi. Daca as mai avea din nou 16 ani...cred ca as merge pe acelasi drum, poate cu mai putina munca...si mai multe beri PS: Cismigiul e mai frumos decat Herastraul
|
|
lisa
Junior
It is not enough to have a good mind. The main thing is to use it well.
Posts: 10
|
Post by lisa on Sept 20, 2004 7:16:27 GMT 2
"Cred ca Seby are mare dreptate. Ma bucur ca nu sunt singurul. Eu lucrez de la 16 ani. Cand eram la job pana la 12:30 vineri noaptea, treceau prietenii mei sa iesim in oras la beri si la terease. Eu unul nu puteam. Cumplite momente au fost. Cred ca ne-am pierdut adolescenta muncind pana noaptea tarziu. Oare a meritat?"
Cata, asa pt inceput iti spun un lucru - tu crezi ca elevii de liceu sau studentii din RO n-ar vrea sa munceasca si sa faca si ei un ban si sa nu mai ceara de la parinti? Eu cred ca prietenii aia ai tai care treceau sa te ia la bere se gindeau saracii - ce noroc pe capul lu' Cata asta , ma, as vrea sa gasesc si eu un job! Restul - cu tot respectul - eu zic ca e ipocrizie
|
|
|
Post by Cãtãlin Bugean on Sept 20, 2004 7:33:12 GMT 2
Lisa, unii din prietenii aia ai mei, chiar aveau job-uri. Si poate unele bune. Ideea era, ca eu castigam bani, iar ei castigau altceva... Este ceva de genul RO vs. BANI. Depinde de fiecare din noi ce alegem. Eu am ales calea de mijloc, sa zicem. Cate un pic din fiecare.
|
|
|
Post by Daniela on Sept 20, 2004 8:46:46 GMT 2
am citit raspunsul tau si sincer, uite ce cred:
eu am emigrat acum 3 ani si pot sa spun sincer ca nu a fost usor. dar stiu mult prea bine de ce am facut pasul asta. "fie piinea cit de rea, tot mai buna-i in tara mea" - prostii! dar daca asa rea cum e, nici farima aceea amarita nu o ai, atunci cu ce zicala inteleapta te mai amagesti? in Romania aveam serviciu foarte bun (ceea ce se chiama un statut social de invidiat) si salariu peste medie, dar in fiecare an imi era groaza de venirea iernii, cind stiam ca ma voi ingloda din nou in datorii pentru ca nu-mi ajungea salariul (acela "bun") sa imi platesc intretinerea la bloc. si nu mai vorbesc de toate cele ELEMENTARE traiului decent.
am terminat facultatea cu media 9,80 (la stat) am muncit pe brinci citiva ani si uite ca tot cu nimic nu m-am ales. ce sa fac intr-o tara in care de regula prostii sint in functii de conducere pe care le apara cu unghiile si cu dintii inconjurindu-se de neamuri la fel de incompetente? ei isi umfla burtile de pe urma muncii mele si a altora ca mine. dar eu? dar voi? si pentru mine a fost destul. am dat tot ce era mai bun in mine unei tari care nu a facut nimic pentru mine in schimb si cu stadiul decrepit in care se afla societatea si politica romaneasca am stiut ca nici in viitor nu avea sa-mi fie mai bine pe plaiurile mioritice. (exceptind cazul in care m-as fi "dat pe brazda" si m-as fi transformat intr-unul din coruptii cu care ai de-a face la tot pasul si as fi acceptat prostitutia morala pe care acestia o propovaduiesc.
astea au fost motivele pentru care am hotarit sa o iau de la inceput. si nu regret. chiar daca a trebuit sa o iau de la pragul de jos al noii societati care m-a primit in rindurile ei.
nu regret faptul ca pentru a-mi cistiga piinea zilnica, la inceput a trebuit sa fiu baby sitter (spune asta unui roman si il vezi cum strimba din nas deh, jobul n-are prestigiu). nu regret faptul ca am facut cleaning in scoli si firme - se increteste nasul romanului mai ceva ca al unui ciine turbat, ce-i aia femeie de serviciu? nu regret faptul ca am fost infirmiera la un azil de batrini - PFUIIIII! "esti spalatoare de cururi la batrini!"
dar daca toate astea sunt atit de dezgustatoare in opinia "societatii romanesti", cum se face atunci ca tuturor le plac copiii si e tam-tam mare cu natalitatea la ora actuala si ii vezi pe tinerii parinti mindri de oracaiturile progeniturilor mai ceva decit daca ar fi primit premiul Nobel. cum se face atunci ca visul tinerelor romance e sa nu trebuiasca sa lucreze si li se pare ca ar fi bine chiar si sa stea acasa sa faca curat toata ziua si sa isi aranjeze cuibul. cum se face ca in ipocrizia lor romanii tipa in stinga si-n dreapta ca "cine nu are batrini sa-si cumpere" (dar stim toti cum ii trateaza atunci cind ii au). mai bine sa fim ipocriti si sa ne amagim cu titluri goale si cu functii importante, doar-doar s-o ivi ocazia sa ne inavutim pe shest si sa pretindem ca am atins standardele de cililizatie occidentala? DA! ASTA E MENTALITATEA MAJORITATII ROMANILOR! si cine spune ca nu-i asa, hm! "lupul moralist".
greu a fost pentru mine in primul an, mai ales cu acomodarea, dar si lupta cu prejudecatile stupide pe care mai toti le avem in bagaj. dar uite ca dupa 3 ani de zile de munca si sacrificii am un serviciu la fel de bun ca in Romania. pentru prima data de cind am parasit bancile facultatii cu visuri mari, citeva le-am realizat deja si stiu ca si restul le pot realiza in tara mea de adoptie. toate eforturile si sacrificiile pe care le-am facut acum 2 ani au meritat, iar acum pot vedea roadele muncii mele (si nu numai in faptul ca nu am grija zile de miine sau ca imi pot permite absolut toate cele de care am nevoie)
eeeei, multe ar mai fi de spus, dar concluzia e ca STRUGURII SUNT ACRI si atunci cind da de greu, romanul cere ajutorul ipocriziei si fricii - aliati traditionali. de ce sa te bucuri pentru cineva care a renuntat la munca de birou si a trecut la pus umarul, atunci cind stii ca prin sacrificiul sau o duce oricum mai bine decit tine? de ce sa te bucuri pentru cineva care a reusit in viata indiferent daca a emigrat sau nu - din pacate asta e un sindrom romanesc (vezi - "sa moara si capra vecinului")? iar cind strugurii sint evident mai dulci, atunci romanul uita peste noapte de orice frica, "da vitejeste ipocrizia la o parte" si... ghici! devine cel mai bun prieten al tau: intotdauna a stiut ca o sa reusesti, iar acum iti ofera sprijinul sau moral neconditionat, aplauze si urale, numai sa-i arunci si tu colo, cite o firmitura de mai bine (poate de craciun, poate de pasti, poate de ziua de nastere, sau cine stie, poate chiar cu o "chemare" in noua ta tara de resedinta - si daca tot iei posibilitatea asta in consideratie, doar n-ai sa fii atit de ingrat incit sa nu ii oferi casa, masa si bani de buzunar pina s-o hotari el sa isi miste posteriorul amortit si sa se mai ajute si singur!
eu continui sa sper ca in Romania va fi mai bine, dar din pacate cred ca trebuie sa asteptam citeva generatii. si cu tristete, imi vad parerea confirmata de fiecare data cind citesc pe net presa romaneasca si aud ce se intimpla in Romania. Daniela Manolescu
|
|
|
Post by ikoflexer on Sept 20, 2004 8:49:03 GMT 2
filek!!! Filek buddy! In primul rind da-mi voie sa-ti felicit cunostinta limbii romane; pentru 8 luni te exprimi foarte bine. Nu-i asculta pe acei romani care iti ataca felul de a vorbi, ca aia mai mult ca sigur ca nu au petrecut timp intr-o tara straina, ori te-ar intelege. In al doilea rind iti aplaud curajul de a intra in discutii intr-un forum romanesc, tu fiind strain; romanul tipicar nu are multa rabdare (toleranta) pentru chestii din-astea, mai ales cind e vorba de critica la adresa lui. Oricum, ti-am citit comentariile in discutia asta si in alta, dar o sa comentez numai la ce ai spus aici. E foarte interesant sa aud opinia ta ca polonez care a trait in Ro pentru un timp. Cu toate ca 8 luni nu e mult, se pare ca ti-ai data seama de anumite chestii de acolo. Anul trecut am vizitat Ro si am observat atitudini similare cu cele observate de tine. Dar de ce gasesti tu tendinta puternica a romanului catre emigrare dezgustatoare, nu inteleg, mai ales cind citesc fraza cu care inchei, in care chiar tu vrei sa emigrezi, si nu intr-o tara din occident, ci in Ro. Asa cum tu vezi ceva de valoare in Ro pe cind romanasii de acolo nu o vad, to asa si unul din Sahara nu te-ar intelege pe tine--oare de ce sa parasesti Polonia, cind el ar locui acolo oricind. Vezi, valorile individuale sint foarte relative. Ai dreptate, Ro e o tara foarte frumoasa. Romanii stiu asta, nu-ti fa griji. Baiul cu romanul nu e ca nu-i place tara lui, ci ca nu-i place pop..atia--e imatura intra-adevar. E un lucru firesc sa vrei sa pleci intr-un loc mai bun; e in natura omului sa caute un loc unde sa-si traiasca viata mai usor dpdv material si sufletesc. Intrebarea asta: "cine mai ramine in Ro daca toti vor sa plece?" a fost pusa de multe ori aici prin forum si pe alte locuri. De obicei se raspunde: "tilharii si slabii de inger". Dar tu adaugi: si polonezii care vad o valoare in Ro pe care romanii nu o vad? Nu ma asteptam la asa ceva... dar cine stie. Poate ai dreptate. Atitudinea ta ma face sa cred ca ori ai o iubita romanca, ori esti un tinar foarte idealist. Altfel nu pot sa-mi explic... Numai bine, - ikoflexer
|
|
|
Post by Adi on Sept 20, 2004 8:50:32 GMT 2
Intoarcerea in Romania
Am avut privilegiul de a trai in SUA aproape 4 ani si m-am reintors in Romania temporar.
Dupa un numar de ani petrecuti in afara tarii, te simti acasa in ambele tari. Nici una nu este mai buna ori mai rea; este ca si cum ai avea doua case in doua regiuni diferite ale tarii de origine. Romania este ca un fel de casa de odihna unde te retragi ca sa-ti mai tragi sufletul. Nu este prielnica muncii ori afacerilor precum este SUA.
Adevarul este ca in nici in SUA nici in Romania nu esti primit cu bratele deschise decat daca ai cu ce contribui la bunastarea celor din jur. Adrian Marchidann
|
|
|
Post by bluearisto on Sept 20, 2004 8:51:59 GMT 2
în strainatate! sînt ceea ce este dincolo de fereastra ta,Distanta!
Cînd ma întorc în România ma simt deosebit de departe de ceea ce am fost odata...Sînt faptura care vine de ,,dincolo''si care este interesanta timp de 15'(distribuirea cadourilor!) , dupa care începe repertoriul fiecaruia în sensul cît este de necajit! Bineînteles ,,dincolo''nu sînt probleme,oamenii nu pot suferi deloc ! oricum ei sînt cei mai tristi! Se uita traditia de ,,ce mai faci?sau cum te simti?Bineînteles tot ceea ce poate sa-i intereseze este :poti sa-mi dai si mie niste bani?Sincer vorbind m-am scîrbit de atitudinea unora si în general!Sînt straina , ce mai?Sa ma întorc?Probabil din cînd în cînd cu dorinta de a ma întoarce cît mai repede acolo unde sînt acum ,unde ,împotriva problemelor ce pot fi întîlnite pe parcurs,AM PRIETENI SINCERI! Pacat!Atîtea iluzii si desiluzii!
|
|