|
Post by GAZETAR on Sept 20, 2004 14:14:37 GMT 2
Romania ataca Golden Drum cu 27 de agentii La editia Golden Drum din acest an s-au inscris 27 de agentii romanesti cu un numar total de intrari de 202. Cele mai multe intrari apartin agentiei Leo Burnett & Target cu 33, urmata pe podium la egalitate de McCann Erickson si Ogilvy & Mather cu 15 fiecare. Graffitti BBDO s-a inscris in concurs cu 12 lucrari, Nextcap cu 11, Odissey Communication cu 10 lucrari. Printre celelalte agentii care au inscris lucrari la festivalul Golden Drum se numara Saatchi&Saatchi Romania, Headvertising, Lowe Lints GGK, Tempo Advertising, DDB, Young &Rubicam si altele. Golden Drum 2004 se va desfasoara la Portoroz, Slovenia intre 3 si 8 octombrie.
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 20, 2004 14:45:42 GMT 2
De ce pleaca oamenii din agentii? MIHAELA NICOLA Managing Director OGILVY ROMANIA Marturisesc ca este una dintre temele cele mai dificile la care am primit invitatia de a raspunde. Este o intrebare cu raspuns complex si cu interpretari multiple. Trebuie mai intai adresata perceptia si abia apoi realitatea.
Perceptia arata ca agentiile sunt niste organisme vii, in perpetua dezvoltare, dar mereu aflate in suferinta. Din afara industriei noastre pare ca oamenii nu au radacini si nu cunosc semnificatia cuvantului "loialitate". Pare ca toti profesionistii publicitatii au migrat continuu si ca managementul agentiilor nu gaseste vreodata formula de succes.
Realitatea este ca servim unui domeniu extrem de dinamic si ca parte din evolutia noastra se datoreaza transferului de experienta. Tarile cu traditie publicitara au realizat studii ample asupra subiectului si au ajuns la concluzia ca ciclul de apartenenta a publicitarilor la o anume agentie are durata medie de trei ani. Ne plasam in aceiasi parametri. Si-n plus, frecventa migratiei din agentii nu-i departe de frecventa evolutiilor din presa, din departamentele de marketing si vanzari ale companiilor autohtone sau multinationale. Doar ca noi, publicitarii, avem privilegiul si neajunsul in egala masura de a fi mai expusi analizei. Agentiile sunt mai rasfatate de atentia mass-media, relationam mai mult si foarte direct, personalizam organizatia mai des si cu mai putine precautii. Astfel incat schimbarile de componenta sunt hiperbolizate si ridicate la rangul de "fenomen".
Rolul publicitarilor este acela de a trai, de a visa, de a crea in fiecare zi. Pentru branduri diferite, in raport cu oameni foarte diferiti si foarte multi. Suntem obligati la efort zilnic de intelegere, de conceptie, de organizare, de transformare, de coordonare. Si tot efortul nostru poate fi spulberat de
"nu-mi place!" (desi cel mai putin profesionist, cel mai des invocat argument). E naucitor! E frustrant! Si-atunci cand oamenii din agentii acumuleaza prea multe frustrari le transfera in relatiile lor cu colegi, cu clientii, cu managementul. Le atribuie organizatiei din care fac parte si care, deodata, pare a nu mai fi ceea ce si-au dorit. Se uita in jur si identifica oportunitati. Exista mereu un loc care-i asteapta in alte agentii. Si alti clienti, cu teme parca mai frumoase. Si alt management, parca mai potrivit. Trairile, la cote aproape paroxistice ale publicitarilor, impun deseori schimbari de mediu, de decor, de spirit. Si ele sunt binevenite! In acelasi timp, drama unui domeniu care a explodat face ca in multe agentii, chiar in departamente cheie, sa se gaseasca publicitari de ocazie. Oameni pe care doar o suma de conjuncturi i-a transformat in "experimentati". Dar care n-au chemarea, harul, aptitudinile de-a deveni profesionisti. Acestia sunt intr-o permanenta cautare a locului care sa-i puna in valoare si m-as hazarda sa spun ca nu-l vor gasi curand.
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 20, 2004 14:49:49 GMT 2
BRADUT FLORESCU, ex director de creatie DDB Romania Tribunul
Nea Gheorghe de pe strada mergea intr-o zi pe strada.
La un moment dat, intrucat ploua, a vazut o usa si-a intrat. Oamenii de acolo s-au facut ca se bucura sa-l vada, l-au bagat intr-o salita de 20 de locuri, impreuna cu alti oameni si I-au cerut sa-si dea cu parerea in legatura cu niste filmulete, cu niste desene, chestii de-astea, cum le zice…reclame.
Nea Gheorghe s-a simtit, deodata, bagat in seama si s-a hotarat sa profite de acest moment pentru a trai climax-ul vietii lui. Sa se razbune pe primar, ca sunt gropi si da autobuzul in ele, sa se razbune pe vecinul de deasupra, ca e tanar, are masina si face noaptea sex cu prietena lui apetisanta, sa se razbune pe Guvern, pe FNI si pe FMI, pentru nenumaratele rele pe care I le-au pricinuit personal. Sa se razbune, sa le zica vreo doua, sa le-arate el lor!
Si se razbuna. Pe ambalajul pe care l-a facut designerul Alex. Pe animaticul pe care l-a gandit copywriterul Catalin impreuna cu illustratorul Sorin. Pe spotul pe care l-a filmat regizorul Radu. Pe ad-ul de presa la care Corina si Romulus au lucrat o saptamana. Pe campania pe care advertising manager-ul Mihai a sustinut-o timp de o luna in fata sefului lui.
Cand nu e subiect intr-un esantion reprezentativ, nea Gheorghe de pe strada e un om foarte de treaba. Apatic, lenes, blazat si resemnat cat sa duca o viata linistita.
Dar azi, ca l-au invitat la focus group, AZI, glorioasa zi in care si-a dat seama ca exista niste disperati in Romania care chiar dau bani (si nu putini) ca sa afle parerea LUI, a lui Nea Gheorghe de pe strada (un veritabil Ilie de la scularie al comunicatorilor), nea Gheorghe e o fiara. Ambalajul ala i se pare "cam neinspirat", ideea spotului i se pare deranjanta, animaticul prea lung, spotul video prea lat, iar campania…o porcarie din care nu intelegi nimic. In final, ca bonus, adauga si cateva directii de "cum ar face el". Si cu asta, Nea Gheorghe pleaca satisfacut, cu 10 Euro mai mult in buzunar si cu satisfactia ca s-a razbunat pe ASTIA de-or sa-l tina minte.
Asa ca Alex, Catalin, Sorin, Radu, Corina, Romulus si Mihai se intorc la birourile lor tristi, frustrati, intrebandu-se daca nu cumva si-au ales gresit meseria, daca nu cumva tot ce fac ei e prost, daca nu vor fi dati afara si, exagerand ca toti oamenii, daca viata asta mai merita traita.
Si asta pentru ca azi, nea Gheorghe de pe strada avea draci pe el, ca ploua pe strada, ca era jeg si ca il latrase un caine. Ca nimeni nu-l asculta, ca nimeni nu-l considera important si ca, in general, el nu exista decat un pic o data la 4 ani. Astfel incat noi si ideile noastre devenim ASTIA: Guvernul, FNI-ul, Imperialismul, Rusii, Ungurii, Francmasoneria, Bubulii, Ioana Maria Vlas sau Urs Meier.
Sa traiesti Nea Gheorghe! Cum ti s-a parut articolul?
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 20, 2004 14:52:14 GMT 2
DIANA FLUTUR ODYSSEY COMMUNICATIONS
Cand ai lansat odiseea? Eu mi-am dat demisia din D'Arcy pe 27 octombrie 03. Pe data de 6 noiembrie am iesit din agentie. Demisia fusese data incepand cu 1 ianuarie 2004, dar s-a considerat ca trebuie sa ies mai repede si am iesit pe 6 noiembrie. Era intr-o joi. Mi-am permis un week-end liber, dupa care la inceputul urmatoarei saptamani am inceput sa ma ocup de organizarea agentiei. Practic, ca timp de pregatire, ne-a luat o luna si jumatate. Din ianuarie, echipa a venit la lucru.
Ce v-ati propus sa faceti? Am afirmat in momentul in care am plecat din D'Arcy ca motivul pentru care plec, si acesta a fost motivul demisiei mele si nu altul, a fost ca am considerat ca am ajuns la maturitatea profesionala si personala ca sa incerc sa merg pe cont propriu si sa fac comunicare asa cum inteleg eu acest proces, cu o viziune proprie. Intr-o multinationala, sigur, trebuie sa iti pui amprenta, caci nu esti o marioneta, dar sunt multe detalii si presiuni interne pe care trebuie sa le iei in considerare. Cand esti independent, aceste detalii si proceduri sunt mai putine, si poti sa iti canalizezi energiile pe viziunea business-ului tau. Ne propunem sa intelegem afacerea clientului, piata pe care isi desfasoara activitatea, nevoile sale si pe ale consumatorilor, sa fim cat mai mult implicati in business-ul sau si mai departe, dorim sa cream emotii la fiecare nivel, inclusiv clientului si mai departe consumatorului. Viziunea noastra nu este de a avea o relatie cu clientul de genul transmitator- receptor, ci de a fi parte din echipa, pentru ca nu mai asa poti sa ajungi la cele mai bune rezultate. Automat fiind o structura mai mica, mai rapizi in reactii, poti veni mai repede in intampinarea asteptarilor clientului.
Cum ai format echipa? Exista in agentie un nucleu de opt oameni ce provin din D'Arcy: trei in creatie si cinci in client service, in total insa suntem 20 de oameni. Am ales sa lucram impreuna pentru ca ne-a unit aceasta viziune, cum abordam afacerea si ce nu vrem sa se intample in agentie. In plus, ne cunoasteam foarte bine, am lucrat multi ani impreuna. Suntem o agentie independenta, medie ca dezvoltare si ne consideram alternativa creativa romaneasca. Valentin Suciu este director de creatie si cred ca este destul (modest spus) de cunoscut pentru realizarile lui. Nu excludem o viitoare afiliere, dar deocamdata vrem sa fim independenti si sa facem lucrurile in felul nostru.
Cine sunt actionarii? Pachetul de actiuni majoritar este detinut de Rompetrol Holding, respectiv de Dinu Patriciu si Philip Stephenson, cei care conduc aceasta companie si au investit capitalul pentru infiintarea agentiei Odyssey si operatiunile de inceput. Exista si un pachet minoritar pe care il detin. Politica companiei este ca in timp membrii echipei nucleu din agentie sa fie implicati in structura actionariala. Atat Dinu Patriciu si Philip Stephenson nu sunt implicati activ in managementul agentiei, sunt investitori.
Cati clienti aveti? Astazi avem trei clienti. Connex, pentru care suntem agentia de brand management, Rompetrol pentru care suntem agentie full-service si Citroen, cu care lucram pe proiecte de creatie. Suntem de asemenea in perioada de finalizare a contractelor cu alti doi clienti.
Cum te simti ca antreprenor in publicitate? Este foarte interesant, foarte frumos, e complet diferita ce se intampla cand iti faci agentia ta. Fiecare lucru este primul. Am avut primul print ad, prima campanie, primul salariu, prima luna. Mai mult, am avut primul client refuzat si primul pitch pierdut. Sigur ca am mai creat campanii la viata noastra, print ad-uri si am pierdut si castigat pitch-uri, dar acum e o alta senzatie. Este extraordinar momentul ca feeling de echipa si ca legatura intre noi.
Sunteti un shop de creatie? Nu, nu suntem shop de creatie, nu suntem agentie de BTL, suntem o agentie full-service. Oferim toate servicii le unei agentii de comunicare. Sigur, facem si outsourcing pentru o parte dintre servicii, de exemplu pentru media buying. Dar serviciile de baza ale unei agentii le oferim complet in-house.
Veti fi noul D'Arcy, acum ca se aude ca isi va inceta activitatea? Nu, nu dorim acest lucru. D'Arcy a fost din punctul meu de vedere un loc extraordinar, o agentie care a format foarte multi oameni, o agentie care a fost cu mult inaintea timpului ei intotdeauna si acest lucru a fost dat de oameni. Am stat 11 ani in D'Arcy, am fost prima acolo si primul om cheie din management care a plecat. Cand am plecat eu, D'Arcy nu se destrama. Am plecat doar eu atunci. Si am ales sa plec pentru ca vroiam sa merg pe cont propriu. Pentru mine D'Arcy a insemnat mult ca loc de formare. Acum se destrama si e un lucru trist ca se intampla asa, caci nu era cazul. In sfarsit, pentru mine D'Arcy e foarte important, este un milestone si nu as putea uita acest lucru, a fost o perioada importanta din viata mea, dar acum a inceput alta si pentru mine este un nou inceput. Sunt convinsa ca pot sa isi continue activitatea, dar noi nu suntem noul D'Arcy. Nu vrem. Vrem sa fim noi.
|
|
|
Post by Florian Ciobanu on Sept 20, 2004 15:01:41 GMT 2
GHIDUL SALARIILOR DIN PUBLICITATE Departamentul de CLIENT SERVICE
Are doua functii principale: gestioneaza relatiile cu clientii agentiei; gestioneaza, ca sefi de proiect, dezvoltarea campaniilor publicitare ale clientilor in interiorul agentiei (toate celelalte departamente le sunt furnizori de servicii sau produse).
Account Assistant: 80 - 200 $ Account Executive: 200 - 450 $ Account Manager: 400 - 700 $ Account Supervisor: 600 - 900 $ Account Director: 700 - 1.200 $ Group Account Director: 1.000 - 1.500 $ Client Service Director: 1.500 - 2.500 $
Departamentul de STRATEGIC PLANNING Stabileste strategiile de comunicare ale brandurilor.
Account Planner: 600 - 1.000 $ Strategic Planning Director: 1.200 - 2.500 $
Departamentul de MEDIA Desemneaza strategiile si planurile media ale campaniilor. Executa planurile de media (cumpara media in favoarea clientilor, monitorizeaza desfasurarea campaniilor).
Media Planner: 300 - 600 $ Media Buyer: 200 - 500 $ Research Analyst: 200 - 400 $ Senior Media Planner: 600 - 1.300 $ Senior Media Buyer: 500 - 1.000 $ Research Manager: 500 - 800 $ Media Manager/Coordinator: 800 - 1.500 $ Media Director: 1.200 - 2.200 $
Departamentul de CREATIE Defineste conceptele creative ale campaniilor publicitare si le executa in detaliu (spoturi, print ad-uri etc.) fara insa a le si produce.
Junior Copywriter / Art Executive: 200 - 400 $ Copywriter: 600 - 1.000 $ Art Director: 600 - 1.200 $ Senior Copywriter: 1.000 - 1.500 $ Senior Art Director: 1.000 - 1.500 $ Group Creative Director: 1.400 - 2.000 $ Creative Director: 1.600 - 3.000 $
Departamentul de PRODUCTIE Gestioneaza productia propriu-zisa, facuta de catre firme terte, a spoturilor TV sau radio, a printurilor etc.
Production Assistant: 100 - 300 $ Audio/Video Supervisor: 300 - 700 $ Print Supervisor: 200 - 500 $ Traffic Manager: 400 - 600 $ DTP: 400 - 1.000 $ Production Manager: 600 - 1.200 $
Departamentul de BTL & PR Furnizeaza servicii "below-the-line" (publicitate neconventionala), stabilind planuri de comunicare si gestionand relatiile cu furnizorii terti de asemenea servicii.
Field/Events Executive: 100 - 300 $ Production Supervisor: 200 - 400 $ Field Manager: 500 - 800 $ Direct Marketing Manager: 600 - 900 $ PR Manager: 400 - 800 $ BTL Director: 800 - 1.300 $
Stabilirea salariului Nu este de asteptat ca salariile sa creasca semnificativ in viitorul apropiat. Vor creste insa punctual salariile oamenilor de varf, capabili sa "faca diferenta", din ce in ce mai vanati de competitori. Fiind vorba despre probabil domeniul cu cele mai rapide miscari de trupe din cate exista, se intampla adeseori ca managerii agentiilor sa "pluseze la salariu" pentru a-si pastra oamenii in echipa atunci cand exista posibilitatea ca acestia sa plece in alta agentie.
Pachetul salarial Pe langa salarii, oamenii de varf mai ales obtin si alte beneficii: masina, de serviciu, telefon, asigurari, prime, concedii platite integral, rate leasing, profit sharing.
Posibilitati de promovare Promovarea se face, in marea majoritate a cazurilor, pe criterii de merit, publicitatea fiind printre cele cateva industrii din Romania care functioneaza la standarde compatibile cu acelea internationale. Ritmul de promovare este relativ rapid, trecerea de la o pozitie la alta, superioara, facandu-se cam din doi in doi ani. Cu toate acestea, exista cazuri in care oamenii din publicitate trec in pozitii superioare o data cu angajarea in alte agentii, dupa cum exista cazuri in care unii publicitari trec pe pozitii usor inferioare, dar care nu le afecteaza de cele mai multe ori salariul.
Dinamica industriei "Angajatii in pozitii de Client Service (si, ceva mai putin, de media) vor tinde in continuare sa migreze in afara industriei, catre pozitii de marketing la firmele client, ajutand astfel la profesionalizarea tagmei oamenilor de marketing", apreciaza George Nicolae, Managing Partner la New Link Consulting. Angajatii care ocupa celelalte pozitii din agentii vor ramane captivi in interiorul industriei, sansa lor fiind sa ajunga "oameni de varf" intr-o mare agentie.
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 21, 2004 16:47:26 GMT 2
ANDREI COHN Director de creatie COHN & JANSEN In cadrul rubricii despre publicitate dintr-un numar recent al Academiei Catavencu, agentia noastra, "Cohn & Jansen", este acuzata de plagiat in termeni foarte duri. Este vorba de doua reclame de presa realizate de noi pentru Honda, in care prezentarea unor imagini cu drumuri face obiectul unei comparatii cu alte doua reclame pentru Kawasaki, din Brazilia. In lumea publicitatii, simpla imagine a unui drum ca singura asemanare intre lucrarile noastre si cele cu care este facuta comparatia nu poate fi suportul unei acuzatii de plagiat. Drumul – in comunicarea pentru masini, motociclete, cauciucuri sau produse de intretinere pentru masini – este cel mai uzitat vizual. In schimb, textul reclamei poate face diferenta intre o idee si alta. In acelasi sens, doua reclame la sampon care au ca vizual femei cu parul lung nu sunt neaparat copiate una dupa alta. Textul reclamelor noastre nici macar nu se refera la drum, ca in cazul reclamelor Kawasaki, ci la un apus de soare si o linie de orizont. Din pacate, dimensiunea pozelor prezentate in Academia Catavencu face ca textul sa fie ilizibil; de aceea il reproducem noi pentru facilita cititorilor o intelegere obiectiva a situatiei. Titlurile reclamelor Honda sunt: pentru imaginea cu apusul de soare, "Daca accelerezi putin, reusesti sa treci pe sub el", iar cel al imaginii cu linia orizontului, "Linia de sosire". Textele reclamelor Kawasaki sunt urmatoarele: pentru prima imagine, "100 km Dr. Robert Goldsmith, 380 km Robert Goldsmith, 900 km Robert, 1545 km Bob", iar pentru a doua imagine, "20 km Missing your family (Ti-e dor de familie), 160 km Missing your friends (Ti-e dor de prieteni), 458 km Missing your dog (Ti-e dor de caine), 1879 km New family, new friends, new dog (O noua familie, noi prieteni, un nou caine)." Noi chiar nu gasim nici o asemanare intre cele doua concepte, iar daca simpla imagine a unui drum le trezeste suspiciuni celor de la Catavencu, recomandarea noastra este sa studieze, de pilda, folosirea "cerului senin" in reclamele pentru liniile aeriene, s-ar putea sa descopere multe faradelegi din prisma modului in care inteleg dumnealor publicitatea. De asemenea, modul in care este scris articolul poate lasa impresia – pentru un cititor care nu este tocmai la curent cu stirile din publicitate, dar lectureaza rubrica cu pricina – ca agentia noastra a luat premiu la Festivalul Ad'Or tocmai cu lucrarile mentionate. Tinem sa precizam, pentru informarea corecta a celor interesati, ca premiul obtinut de agentia Cohn & Jansen la Ad'Or este, intr-adevar, pentru brand-ul Honda, insa cu o alta lucrare - “Prima dragoste” (“First love”). Interpretez ceea ce a aparut in Academia Catavencu drept o gafa care, sigur, imi aduce prejudicii. Dar foarte importanta este intrebarea “Cine sunt oamenii care comenteaza campanii de publicitate in Romania?”. Presa in general este un caine de paza al societatii. In mod particular, jurnalistii sau criticii de publicitate au acelasi rol atunci cand vorbim despre meseria mea. Este important ca noi sa acceptam a fi criticati si sa cautam a fi laudati. Este aproape interesul nostru sa existe oameni a caror parere sa creeze standarde. Insa imi este greu sa accept din partea unor anonimi pareri nejustificate, afirmatii neacoperite, superficialitate. P.S. Pentru a-l convinge pe jurnalistul in cauza de justetea argumentelor noastre referitoare la recurenta unui anumit vizual intr-o categorie oarecare, il rugam sa consulte aceeasi arhiva pe care a mentionat-o in articol: www.luerzersarchive.com. Data publicãrii: 21 Septembrie 2004 | 09:58
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 23, 2004 11:34:57 GMT 2
TIPOLOGIA CLIENTULUI II CLIENTINA/CLIENTUL Aspectele socio-profesionale Liviu DRUGA Genul feminin este majoritar in specie. Isi da ochii peste cap si isi valureste mainile, incercand sa atraga atentia. Dar nu apeleaza la gesturile astea la prima sedinta, pentru ca trebuie sa isi pastreze aerul distant, conform pozitiei de care se bucura. La a doua-a treia intalnire, dupa ce s-a facut schimb de familiaritati, vine si te pupa ca si cand te cunoaste de cand lumea. Daca fumeaza, cu ritualul apriderii unei tigari vrea sa sublineze fragilitatea ei de femeie intr-o lume a barbatilor. S-a impacat cu ideea ca e o fiintza slaba, dar incerca pe cat posibil sa ascunda asta interlocutorilor printr-un jargonul plin de englezisme, chiar si acolo unde nu e nevoie sau, mai ales, unde intuieste mai mult despre ce este vorba. Stie mai multe informatii, chiar daca sunt toate niste maruntisuri, despre magazinele de haine si parfurmuri decat despre produsul pe care il administreaza. Te seaca prin folosirea diminitivelor, dar, accentuez, dupa ce etapa familiaritatilor s-a consumat: brifulet, sloganas, clientei mei, o strategica mica, cafeluta etc. Clientina e naiva prin excelenta, fara sa fie neaparat si proasta. Increderea pe care o capata in colegi si parteneri e greu de zduncinat. Nu are puterea instantanee sa concedieze sau sa refuze proiecte, pentru ca nu delimiteaza foarte bine interesul profesional de cel personal. Are nevoie de timp sa ia decizii, dar - fapt remarcabil -, le ia de capul ei. In sedinte, accepta sa fie intrerupta fara suparare. Aparent, destul de dezlanata in discurs, cu toate ca stie bine ce vrea sa zica, face paranteze si nu prea cauta contactul vizual cu interlocutorii. I se intampla, ca in discutii serioase despre cifre si strategii, sa isi aduca aminte de pisicuta ei de-acasa sau ce a vorbit cu mama ei la telefon ultima data. Desi ii place sa fie perceputa ca o fiintza cu resposabilitate si functie importante, ar ceda multe din avantajele detinute pentru a se retrage intr-o padure sa fie Alba ca Zapada inconjurata de cei 7 pitici. Forma masculina a Clientinei, Clientinul, are de cele mai multe ori ochi albastri si maini fine. Nu strange barbateste mana. Ai fi tentat sa il consideri gay, dar te-ai pacali ingrozitor. Fragilitatea lui, ca individ, influenteaza deciziile profesionale. Daca la Clientina, delicatetea venea natural din fiinta femeii, la Clientin e nascatoare de conflicte pe care, norocul lui, nu le prea acorda atentie. Aspecte sexuale Sexul pentru ea este un lucru confuz: ba il vrea, ba il respinge. Cele mai multe reprezentante ale speciei sunt mici de statura, cu ochi mici, iscoditori – nu rautaciosi! -, raspandind, cum ziceam, confuze mesaje sexuale in jur. Stie cateva bancuri, pe care ea le considera porcoase si le spune numai putinelor prietene, pe la petreceri, prin colturi, in incercarea de a se face pop..ara. Nu intelege care e chestia cu orgasmul cu partener si citeste pe furis, cu o teama vibranta, articolele care trateaza direct subiecul. Daca a intalnit orgasmul in act si apoi a avut o serie de nereusite, prefera sa nu mai incerce - amintirea lui e mult mai valoroasa. Dupa atatea ratari, e si normala inclinatia usoara, foarte usoara, spre lesbianism. Totusi, alaturi de partener, isi pierde repede inhibitiile si poate oferi un regal al energiilor eliberate. Masturbarea e perceputa ca pe o mare decadere in proprii ochi, de unde si amanarea indelungata a demararii automultumirii. Ciudat sau nu, are inclinatii pozitive catre sexul oral. Clientinul, pe cat e de fragil in fatisare, pe atat e de vioi in pat. Daca mai ia si ceva alcool la bord, se transforma brusc intr-un mare “cuceritor de bar”, www.imagoo.ro a mai vazut asa ceva. Tupeul si fizicul firav creeaza un mixt bulversant pentru femei, care accepta sa fie agatate de “slabanogul asta”. Considera o mare realizare daca izbuteste ca la prima penetrare sa fie imbracat complet. In 50% din cazuri ii este indiferent ce se intampla cu orgasmul ei, aceasta nepasare fiind si o modalitate de satisfacere a orgoliului masculin.
|
|
|
Post by Florian Ciobanu on Sept 23, 2004 12:16:50 GMT 2
TIPOLOGIA CLIENTULUI, PART 3 CLIENTONTUL:
Aspectele socio-profesionale Il ghicesti din prima: toata fiintza lui sustine conceptul de “eroare profesionala”.
E tipul muncitor desi nu intelege deseori ce se intampla cu proiectele in care e implicat. Dar, pentru ca stie ca da bine, se baga in toate detaliile si e chiar saritor, sacaindu-si conlocuitorii cu impresii si pareri lipsite de relevanta. Se imbraca stangaci, chiar daca vrea sa fie in ton cu moda. In aglomeratiile intalnirilor mondene nu stie ce sa faca cu mainile: ori la baga in buzunare, si atunci nu este decat un golan de doi bani ratacit printre oameni cu pretentii (justificate sau nu!), ori le tine atarnand pe langa corp intr-o stare de tensiune pe care o resimte din plin in umerii incordati.
Te poti astepta oricand din partea lui sa sara in ajutorul agentiei, adica sa vina la brainstorminguri in weekenduri pentru vreun proiect al sau, ori sa se urce pe o scara sa prinda vreun panou pe scena. Agentia se fereste ca de dracu de asemenea ajutoare.
Sufera ingrozitor pentru ca nu e sigur niciodata cum ce se intampla cu sloganul daca este pus pe pozitie de headline si nici nu vrea sa intrebe; nu vrea sa se faca de ras. Nu stie care sunt toti competitorii produsului sau si evita orice ce referire la acestia in timpul discutiilor cu superiorii lui. Este cea mai mare sursa de penibilitati si cerinte profesionale imposibile; cu toate acestea este de ajuns o mica zbarlire la el si da inapoi foarte usor. Se ascunde dupa parerile sefilor si nu are curajul sa ia decizii pe moment.
Daca ai timp, poti sa faci caterinca de el la greu. Se prinde greu si dupa ce se prinde de poantele care i se fac, nu are curajul sa riposteze pentru ca ar insemna sa recunoasca faptul ca a fost subiect de batjocura.
Tine ostentativ tigara in coltul gurii, cand e inconjurat de persoane pe care vrea sa le impresioneze.
Aspectele sexuale Se parfumeaza strident si rareori isi abordeaza sexual superioara. Prefera femeile usoare, recompensabile sau nu, iar blondele il dau gata. Potent nu prea e, insa faptul nu il deranjeaza nicidecum. Tipic pentru el sint povestile in care se lauda cu diverse penetrari in perimetrul femeilor frumoase, celebre si cu bani. Tanara secretara de la receptie in posturi sexy ii populeaza visele. Si viseaza mult…
CLIENTOANTA: Aspectele socio-profesionale Te astepti in orice clipa sa se impiedice cand intra in birou.
Se imbraca mereu nepotrivit, chiar si atunci cand are un fizic placut. Transpira si se enerveaza la alegerea fiecare cuvant pe care il pune in brief. In 99% din cazuri il alege pe cel mai prost.
Redactarea briefului de una singura este pentru ea cel mai mare chin. Intalnirea cu tabelele venite de la departamentul de media o ingrozeste si ii aminteste mereu de sfatul mamei de a nu se baga in treburi care o depasesc. Compania o accepta tocmai pentru acest motiv: e muncitoare si devotata locului de munca. Meetingurile, ca sursa de informatii si exemple de comportament, o incanta, dar, ca interactiuni profesionale, o panicheaza. Sa nu i sa ceara niciodata vreo parere in public, pentru ca, spre deosebire de varianta masculina, are constiinta propriilor limite si se blocheaza.
Straniu, dar s-au descoperit cazuri rare de razbunari diabolice asupra celor care fac misto de ea. Se obisnuieste repede cu ratarile pentru ca se bazeaza mereu pe existenta sefului, care o va “fura” mai rau decat ea. Invata repede regulile si e absolut zdrobita si confuza cand vede cum lucrurile se dezvolta exact pe incalcarea regulilor.
Nu injura nici in gand, se da mare pe chat ca lucreaza la o firma mare si minte natural-fascinant ca multi colegi se uita dupa ea cand vine in fusta scurta (cand de fapt e o insipida feroce). Pe de alta parte, cand fizicul o ajuta, pe chat ea mizeaza, incredibil si la infinit, pe inteligenta ei (lipsa).
Fiinta nesociabila. Daca ar putea sa sara din birou direct acasa, ar fi minunat.
Aspectele sexuale Vaitati-o! Orgasmul “partenerial” e doar o notiune abstracta petru ea. Cel “individual” e foarte rar din cauza stresului si prejudecatilor. Liviu Druga
|
|
|
Post by Sorin Opran on Sept 23, 2004 12:29:23 GMT 2
BRADUT FLORESCU, ex director de creatie DDB Romania Tribunul Nea Gheorghe de pe strada mergea intr-o zi pe strada. La un moment dat, intrucat ploua, a vazut o usa si-a intrat. Oamenii de acolo s-au facut ca se bucura sa-l vada, l-au bagat intr-o salita de 20 de locuri, impreuna cu alti oameni si I-au cerut sa-si dea cu parerea in legatura cu niste filmulete, cu niste desene, chestii de-astea, cum le zice…reclame. Nea Gheorghe s-a simtit, deodata, bagat in seama si s-a hotarat sa profite de acest moment pentru a trai climax-ul vietii lui. Sa se razbune pe primar, ca sunt gropi si da autobuzul in ele, sa se razbune pe vecinul de deasupra, ca e tanar, are masina si face noaptea sex cu prietena lui apetisanta, sa se razbune pe Guvern, pe FNI si pe FMI, pentru nenumaratele rele pe care I le-au pricinuit personal. Sa se razbune, sa le zica vreo doua, sa le-arate el lor! Si se razbuna. Pe ambalajul pe care l-a facut designerul Alex. Pe animaticul pe care l-a gandit copywriterul Catalin impreuna cu illustratorul Sorin. Pe spotul pe care l-a filmat regizorul Radu. Pe ad-ul de presa la care Corina si Romulus au lucrat o saptamana. Pe campania pe care advertising manager-ul Mihai a sustinut-o timp de o luna in fata sefului lui. Cand nu e subiect intr-un esantion reprezentativ, nea Gheorghe de pe strada e un om foarte de treaba. Apatic, lenes, blazat si resemnat cat sa duca o viata linistita. Dar azi, ca l-au invitat la focus group, AZI, glorioasa zi in care si-a dat seama ca exista niste disperati in Romania care chiar dau bani (si nu putini) ca sa afle parerea LUI, a lui Nea Gheorghe de pe strada (un veritabil Ilie de la scularie al comunicatorilor), nea Gheorghe e o fiara. Ambalajul ala i se pare "cam neinspirat", ideea spotului i se pare deranjanta, animaticul prea lung, spotul video prea lat, iar campania…o porcarie din care nu intelegi nimic. In final, ca bonus, adauga si cateva directii de "cum ar face el". Si cu asta, Nea Gheorghe pleaca satisfacut, cu 10 Euro mai mult in buzunar si cu satisfactia ca s-a razbunat pe ASTIA de-or sa-l tina minte. Asa ca Alex, Catalin, Sorin, Radu, Corina, Romulus si Mihai se intorc la birourile lor tristi, frustrati, intrebandu-se daca nu cumva si-au ales gresit meseria, daca nu cumva tot ce fac ei e prost, daca nu vor fi dati afara si, exagerand ca toti oamenii, daca viata asta mai merita traita. Si asta pentru ca azi, nea Gheorghe de pe strada avea draci pe el, ca ploua pe strada, ca era jeg si ca il latrase un caine. Ca nimeni nu-l asculta, ca nimeni nu-l considera important si ca, in general, el nu exista decat un pic o data la 4 ani. Astfel incat noi si ideile noastre devenim ASTIA: Guvernul, FNI-ul, Imperialismul, Rusii, Ungurii, Francmasoneria, Bubulii, Ioana Maria Vlas sau Urs Meier. Sa traiesti Nea Gheorghe! Cum ti s-a parut articolul? AMIN! ;D
|
|
|
Post by Florian Ciobanu on Sept 23, 2004 15:11:08 GMT 2
Spoturi radio-TV intra in rotisorul cenzurii 22 Septembrie 2004 Cap limpede sau cenzor sef? Daca lucrati in domeniu si n-ati aflat, piata publicitatii a intrat in autoreglementare ! Nu v-a spus nimeni ? Nu-i nimic, RAC vegheaza. Iar daca, in opinia RAC, calci pe bec, e de rau. Va intrebati cine e RAC? Buna intrebare! RAC mimeaza europenismul Comitetul Roman pentru Publicitate, adica RAC (dupa acronimul in engleza) s-a infiintat in 1999 si de atunci pana acum a cooptat 19 membri (potrivit site-ului lor, pentru ca RAC nu ne-a raspuns). (citeste tot): www.euractiv.ro/index.html/section|readStory?stI%20D=11&pT=analize&pID=119
|
|
|
Post by Florian Ciobanu on Sept 23, 2004 15:14:06 GMT 2
Promotie geniala la Rachiu Aprig de Calnau.
bautura cat cuprinde - instant win 100 de ghiuluri de aur - instant win 1 sirena de aur de 2kg (18k) - instant win
Nu am vazut spot tv dar premiile sunt geniale. Bravo Next Cap!
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 27, 2004 8:48:00 GMT 2
Lucrari din 31 de tari participa la Golden Drum 2004 Golden Drum 2004 a inregistrat 2979 de inscrieri din 31 de tari. Topul tarilor participante este format din Slovenia (276), Republica Ceha (264), Polonia (227), Romania (201) si Rusia (200). Cea mai mare concurenta va fi la categoria de de reclame in presa scrisa unde s-au inscris un numar de 1036 de lucrari. La celelalte sectiuni, interesele s-au manifestat in urmatorul fel: spoturi TV - 518, reclame radio - 38, site-uri web -120, campanii publicitare - 95, premii media -136, promo TV - 136. La categoriile deschise intregii planete (site-uri web, campanii publicitare si promo TV) s-au inscris tari precum Argentina, Franta, Germania, Olanda, Elvetia, Marea Britanie, Canadia si Singapore. Organizatorii se asteapta ca la editia din acest an a Golden Drum sa participe peste 1400 de personalitati din 30 de tari. Evenimentul se va desfasura intre 3 si 8 octombrie la Portoroz, Slovenia. (Romanita Oprea)
|
|
|
Post by Florian Ciobanu on Sept 27, 2004 9:40:08 GMT 2
Asemanare izbitoarea (concept si executie) intre un spot Nike si cel din campania Connex care este On Air pe mai multe canale tv de cateva zile: www.iqads.ro/break.read.php?id=219 - comparati aici TVC NIKE _________________
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 28, 2004 9:38:59 GMT 2
FUNCTII SI RESPONSABILITATI INTR-O AGENTIE: Creatie
Sunt trei roluri principale in cadrul departamentului de creatie: director artistic, copywriter si director de creatie. Multe agentii au studiouri proprii si anagajeaza proiectanti si operatori pe computere macintosh.
ART DIRECTOR Directorul artistic lucreaza in tandem cu un partener (care are rolul de copywriter) pentru a concepe ideile care se dezvolta in reclame - fie ele in presa, tv, web, radio etc.
De obicei, dar nu intotdeuna cu o pregatire superioara in domeniul artistic, directorul artistic raspunde unui brief de creatie (intocmit de departamentul de administrare/ planificare conturi-clienti), si va avea nevoie de abilitatea de a comunica vizual idei sau stari sufletesti, pornind de la o foaie alba de hartie!
Modalitatea curenta de angajare se realizeaza prin plasarea aplicatiei in departamentul de creatie iar primele luni sunt petrecute invatand despre piata publicitatii, procesul de creatie a reclamelor, tipografie, regizorii de spoturi publicitare, ultimele tendinte artistice etc. De fapt, acest proces de invatare nu se incheie niciodata!
COPYWRITER-ul (autorul reclamei publicitare) conlucreaza cu directorul artistic si poate avea, sau poate sa nu aiba, o pregatire superioara de specialitate sau o diploma in arte, obtinuta in Romania. Atat pentru directorii artistici cat si pentru redactorii de publicitate, calitatea esentiala este talentul - si abilitatea de a demonstra acest talent prin alcatuirea unui 'catalog' de reclame model. Din nou, autorul trebuie sa poata raspunde in intregime necesitatii brief-ului de creatie de a comunica idei in forma verbala sau scrisa.
CREATIVE DIRECTOR Directorii de creatie apartin departamentului de creatie si trebuie sa dezvolte abilitati de management al resurselor umane pentru a-si motiva si inspira echipa. Ei revad si evalueaza in permanenta munca echipei, oferind sfaturi asupra modului de ajustare a ideilor. In termeni de abilitati in domeniul publicitatii, directorii de creatie vor fi informati in permanenta de evenimentele petrecute in toate mijloacele media, atat in productie cat si in comportamentul consumatorilor, si de asemenea vor fi la curent cu aparitia de noi talente in domeniul publicitatii.
Desi la inceput salariile echipelor de creatie sunt scazute (salariul mediu), odata ce creatiile acestora incep sa fie recunoscute si produse, echipele de creatie devin foarte bine cotate pe piata, cu salarii pentru cele mai bine cotate echipe ce depasesc suma de $1500/luna
|
|
|
Post by GAZETAR on Sept 28, 2004 9:42:51 GMT 2
FUNCTII SI RESPONSABILITATI INTR-O AGENTIE: CLIENT SERVICE
Administrarea conturilor-client
In mod obisnuit, in administrarea conturilor-clienti, exista cateva trepte de dezvoltare. Veti incepe ca novice cu pregatire superioara si veti petrece primele luni invatand despre domeniul caruia v-ati alaturat. Dupa perioada de acomodare, urmatoarea faza este reprezentata de functia de account executive (responsabil conturi-clienti). Va trebui sa faceti dovada aptitudinilor in marketing (intelegerea rolului publicitatii, modul de relationare cu obiectivele de marketing, strangerea informatiilor asupra marcii, analizarea activitatii concurentei) si de asemenea aptitudini in domeniul publicitatii (diferenta dintre marketing si publicitate, modul in care se functioneaza publicitatea, ce implica procesul de productie a acesteia, tehnicile de cercetare, importanta brief-ului de creatie). De asemenea veti dobandi abilitati organizatorice (administrarea curenta, planificarea termenelor) si abilitati de comunicare (rapoarte de contact ce inregistreaza rezultatul intalnirii cu clientul, asigurarea ca toti membrii echipei sunt tinuti la curent cu informatiile zilnice, rapoarte statistice). Si, poate cel mai important, veti incepe sa dezvoltati atat de importantele abilitati de management al resurselor umane care reprezinta piatra de temelie a industriei noastre (cum sa dovediti responsabiliate, cum sa castigati respect, cum sa inspirati incredere, cum sa negociati eficient) - toate acestea sunt esentiale unui lucru in echipa eficient, in cadrul agentiei si in relatia cu clientii/ furnizorii.
Odata ce v-ati afirmat, urmatoarea faza este aceea de account manager (administrator conturi-clienti). Abilitatile de marketing pe care va trebui sa le dezvoltati sunt, de exemplu, intelegerea strategica a nevoilor si obiectivelor afacerii clientului, abilitatea de a intelege si dezvolta strategiile de marketing pentru a atinge obiectivele urmarite si o buna cunoastere a strategiilor folosite pe alte piete. Va trebui sa va dezvoltati abilitati in domeniul publicitatii pentru a include redactarea de brief-uri media/ de creatie, abilitatea de a analiza munca de creatie in comparatie cu brief-urile realizate, supravegherea lucrului si participarea activa in prezentarile de studii. De asemenea, va trebui sa cunoasteti noile tehnologii si oportunitatile rezultand din acestea. Abilitatile dvs. de management al resurselor umane va vor permite sa puteti instrui si dezvolta persoanele aflate in subordinea dvs., sa le coordonati activitatea in toate sensurile, sa motivati membrii echipei, sa absorbiti anxietatile si sa rezolvati conflictele. Abilitatile de prezentare si comunicare vor fi dezvoltate prin intermediul prezentarilor catre clienti, prin vanzarea de idei media si de creatie, veti dobandi o capacitate de ascultare activa si de apreciere corecta a situatiilor, de pregatire a planurilor de strategie etc. Aptitudinile de negociere se vor dezvolta in cadrul prezentarii bugetului, relatiilor asupra problemelor de creatie dintre client si departamentul de creatie si prin motivarea echipei pentru conformarea cu termenele limita. Iar abilitatile de management finaciar se vor dezvolta pe masura ce va asumati responsabilitatea asupra bugetelor, facturarii, profitabilitatii si a previziunilor financiare.
Aceasta evolutie in cariera va va aduce pozitia de membru in consiliul de administratie, ca Director conturi-clienti., si posibil Director Servicii Clienti (adica director cu raspundere deplina asupra Departamentului de deservire clienti). Pe masura ce promovati, si va imbunatatiti abilitatile esentiale. Aptitudinile de lider vor deveni din ce in ce mai importante pe masura ce veti prelua responsabilitatea conducerii, mai degraba decat administrarea conturilor si pe masura ce veti acumula experienta in ceea ce priveste administrarea conturilor clientilor, fapt care va necesita implicarea in dezvoltarea carierei acestora, prin delegare, instruire, feedback, si evaluari. De asemenea veti fi raspunzator de mentinerea si dezvoltarea relatiilor agentiei cu clientii in vederea producerii de reclame eficiente, profitabile atat clientului cat si agentiei. Veti dobandi o buna cunoastere a problemelor de afaceri ceea ce va va permite sa participati activ la dezbaterile in privinta deservirii clientilor importanti, sa inregistrati succese la toate Competitiile pentru atragerea de noi clienti - sursa de existenta a agentiilor, si sa contribuiti la conducerea agentiei.
Toate aceste abilitati se vor dezvolta prin impletirea pregatirii, instruirii si practicii, de-a lungul intregii cariere.
Caracteresticile esentiale ale unui administrator de conturi excelent sunt integritatea, responsabilitatea, capacitatea de exprimare clara si concisa, gandirea logica, capacitatea de motivare a echipei, sarmul - si simtul umorului!
Pentru incepatori, conditiile vor fi: o diploma buna (dar nu intr-un anumit domeniu - deoarece diversitatea este cheia pentru obtinerea unei echipe eficiente) si demonstrarea personalitatii / a spiritului de lider.
Salariul mediu de inceput este de $250 si poate ajunge la $1.200 daca atingeti un nivel de management executiv.
Administrarea conturilor-clienti este cel mai obisnuit drum spre varful ierarhiei
|
|